Na území městské části jsou dva Domovy seniorů na Vinohradech, které mají kapacitu okolo sedmdesáti lůžek. V Praze 2 ale podle údajů z loňského roku žije přes 46 tisíc obyvatel a patří k územím s nejnižším počtem dětí. Podíl starších osob je přibližně 17 procent, což je necelých osm tisíc osob.

„Nový domov je naprosto unikátní projekt. Dovolím si říci, že se jedná dokonce o evropský unikát na poli sociální péče. Nabídne promyšlený systém moderní individuální péče všem klientům, i těm, kteří potřebují péči se zvláštním režimem,“ vyjádřila starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS).

Soutěž o nejkrásnější vánoční stromeček Zdobit může každý v Loretánské zahradě.
Podívejte se: Les plný vánočních stromků vyrostl v Loretánské zahradě

Právě domovy pro lidi se speciálními potřebami obecně chybí. Z výroční zprávy České alzheimerovské společnosti za loňský rok vyplývá, že v celorepublikově trpí demencí 161 tisíc osob, z toho přes 20 tisíc žije v hlavním městě.

Relaxační centrum a komunitní zahrada 

„Chybí nám domov se zvláštním určením, kde můžeme klientům poskytnout adekvátní péči, pokud trpí Alzheimerovou chorobou a jinými druhy demencí,“ dodává Udženija.

Nové seniorské centrum poskytne domov 130 seniorům, a to převážně v jednolůžkových pokojích. Součástí bude relaxační centrum, komunitní zahrada, kaple, kavárna a společenský sál pro pořádání kulturních akcí.

Spuštění provozu pilotních nabíječek elektromobilů z chytrých městských lamp - Moravská ulice Vinohrady.
Obrazem: Svítí na cestu a dobíjí elektromobil. Na Vinohradech slouží nové lampy

Stavba je nyní teprve v přípravné fázi. Radnice získala studii proveditelnosti a aktuálně se snaží vyjednat územní rozhodnutí. V následujících čtyřech letech chce začít stavět.

Domovy pro seniory zřizuje čtrnáct správních obvodů Hlavního města Prahy. Nejvíce lůžek se nachází v Praze 11, a to konkrétně539 lůžek, která jsou rozmístěna ve třech zařízeních. Na druhém místě je s 522 lůžky ve třech zařízeních Praha 8. Na třetím místě pomyslného žebříčku je Praha 10 s 475 lůžky v šesti zařízeních.

Rozšiřování kapacit dalších domovů 

Pražský magistrát aktuálně rozšiřuje kapacitu několika svých domovů pro seniory. „Převzali jsme od Prahy 6 zpět trojdomí Šolínova v Dejvicích. Připravujeme rekonstrukci s cílem vybudovat zde centrum služeb pro seniory.

Stavíme nový pavilon v domově v Krči a rozšiřujeme kapacity domova v Dobřichovicích. Připravujeme zapomenutou novostavbu domova pro seniory v Dolních Počernicích,“ uvádí magistrát ve své výroční zprávě za období let 2018 až 2022, kterou vydala začátkem listopadu.