„Přistavování velkoobjemových kontejnerů je jednou z možností, kde mohou občané v blízkosti svého bydliště odevzdávat biologicky rozložitelné odpady typu větve, listí a tráva," píše se v materiálu.

Podle dokumentu by mělo být v následujících letech přistaveno v ulicích celkem 5550 kusů kontejnerů. Město předpokládá, že vybere až 6660 tun bioodpadu.

Předpokládaná hodnota zakázky je 12,33 milionů bez DPH. Přesná částka ale vzejde až z výsledku výběrového řízení. Nejdůležitějším kritériem hodnocení nabídek pak bude podle materiálu cena. Tendr by měl být vypsán letos v červnu.

Současná smlouva na zajištění svozu je uzavřena na období od 1. července 2012 do 30. listopadu 2015. V tomto období má být přistavěno celkem 4000 kontejnerů a sebráno na 3000 tun bioodpadu.

Množství vytříděného bioodpadu roste

V Praze fungují v rámci sběru bioodpadu kromě velkoobjemových kontejnerů sběrné dvory a Pražané si mohou rovněž pronajmout popelnici na bioodpad. Množství vytříděného bioodpadu v Praze meziročně roste. Pražské služby ho svezly v loňském roce celkem 6603 tun, zatímco v letech 2013 a 2012 to bylo o zhruba 800 tun méně.

Od začátku letošního roku musí podle vyhlášky všechny obce a města pro své obyvatele zajistit možnost třídit bioodpad. Povinnost třídit bioodpad pak podle vyhlášky platí od 1. dubna do konce října. Každá obec si může zvolit, jak bude systém konkrétně vypadat.

Čtěte také: Obyvatelé Prahy 10 získají 700 kompostérů, nově budou u škol