Vyplývá to z dokumentu, který radní schválili a ČTK má k dispozici. Tendr byl vypsán v minulém volebním období a byl doprovodnou zakázkou k hlavní soutěži na dostavbu paláce. Levé křídlo vyhořelo v roce 2008. Palác byl postaven v roce 1891.

Firma si stěžovala na pochybení ve lhůtách. Rovněž namítla, že požadavky jsou nepřiměřené a diskriminační. Znevýhodněni totiž byli dodavatelé, kteří „disponují stejnou či obdobnou referenční zakázkou, avšak namísto zastupování v územním, stavebním či společném řízeni zastupovali investory v řízení o dodatečném povolení stavby či v řízení o změně stavby před dokončením“, píše se ve schváleném dokumentu.

Průmyslový palác na holešovickém Výstavišti v Praze.
Na dostavbu a opravu Průmyslového paláce bude nový tendr za dvě miliardy

Vedení Prahy již loni v říjnu zrušilo hlavní zakázku na dostavbu křídla. Důvodem bylo to, že minulé vedení města ji předloni odsouhlasilo, aniž mělo hotový projekt. Ten byl dokončen loni v létě.

Jakmile odezní pandemie…

Primátorův náměstek Pavel Vyhnánek (Praha sobě) minulý týden ČTK řekl, že jakmile odezní pandemie koronaviru, město zakázky na dostavbu paláce i na stavební dozor znovu vypíše.

Projekt opravy zachovává původní podobu stavby z roku 1891. Počítá s dobudováním dalšího zázemí a technickými úpravami památkově chráněného objektu.

Průmyslový palác byl postaven při příležitosti Jubilejní zemské výstavy podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. V letech 1952 až 1954 komunistická garnitura rozhodla o změně funkce a hlavní hala paláce byla přestavěna na společenský a taneční sál. Změnilo se i jeho jméno na Sjezdový palác, který byl součástí tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

V říjnu 2008 vzplanul Průmyslový palác na pražském výstavišti. Příčinou byl zapnutý vařič ve stánku jednoho vystavovatele, kde byly zároveň uloženy hořlavé spreje. Následně vzplanul i spor mezi magistrátem a společností Incheba nejen o odpovědnosti.
Před 10 lety hořel Průmyslový palác. Záře nad Prahou rozdrnčela všechny telefony