„Rozpočet na rok 2015 byl sestaven velmi konzervativně a je sestaven jako zdrojově vyrovnaný," řekla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová, která rozpočet zastupitelům předložila.

Výdaje pro letošní rok mají být 56,34 miliardy korun, proti loňsku o dvě miliardy vyšší. Z toho na běžné výdaje, z nichž Praha platí například chod úřadu, provoz škol nebo údržbu zeleně, půjde zhruba 45 miliard. Největší objem běžných výdajů půjde do dopravy a školství.

U investic ke určena nejvyšší částka na dopravu, a to asi pět miliard, loni to bylo 6,7 miliardy korun. Kromě stavby tunelu Blanka by měly jít peníze mimo jiné i na opravu Libeňského a Hlávkova mostu nebo na rekonstrukce ulic. Dalších 625 milionů plánuje město vložit do přípravy trasy metra D, konkrétně na výkupy pozemků.

Většinu příjmů, asi 40 miliard korun, vybere město na daních - loni vybralo město na daních oproti roku 2013 o dvě miliardy více. Nedaňové příjmy, tedy třeba poplatky, přinesou asi půl miliardy. Rozdíl příjmů a výdajů dorovná město v průběhu roku poté, kdy dostane od státu peníze na školy a školská zařízení.

Zmatky při schvalování nového fondu

Novinkou v letošním rozpočtu mělo být zřízení fondu rozvoje sociálního bydlení. Ve fondu má být 1,7 miliardy korun. Založení fondu kritizovala opozice. Schvalování ale provázely zmatky poté, co zastupitelka Marta Semelová (KSČM) chtěla hlasovat o tomto bodu samostatně, nikoliv v rámci schvalování rozpočtu. V rámci hlasování ale zastupitelé zřízení fondu zrušili.

Zastupitel Karel Březina (ČSSD) jeho schvalování pak musel nechat zařadit jako samostatný bod na pořad jednání. Exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) to označil za „znásilnění" jednacího řádu a nebezpečný precedens, zastupitel TOP 09 tento postup označil za odsouzeníhodný a skandální. Tvrzení opozice odmítl zastupitel Daniel Hodek (ČSSD).

ODS označila rozpočet za 'projídací'

Opozice rozpočet kritizovala také jako celek. ODS jej označila za „projídací" a zastupitel Pavel Richter (TOP 09) řekl, že „není konzervativní, ale nezodpovědný".

Opozici také vadila výše běžných výdajů, zastupitelka TOP 09 Eva Vorlíčková kritizovala navýšení rozpočtu na IT. „Je naprosto nehorázné přijít s rozpočtem téměř 1,5 miliardy, když se za poslední tři roky podařilo zrušením nevýhodných smluv snížit rozpočet IT na zhruba 600 milionů," ře­kla.

V loňském roce hospodařilo hlavní město s příjmy a výdaji téměř 50 miliard korun. Na investice mělo něco málo přes deset miliard korun.

Rozpočet Prahy na rok 2015
Oblast Částka (v tis. Kč)
Příjmy celkem 42,101.201,3
daňové příjmy 40,410.000
nedaňové příjmy 526.450
kapitálové příjmy 0
Přijaté transfery 1,164.751,3
Výdaje celkem 56,340.692,44
běžné výdaje 45,183.188,3
kapitálové výdaje 11,157.504,14
Rozdíl příjmů a výdajů 14,239.491,14
Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy