Zcela jinak vypadají přístavby z 50. let 20. století. Odkryté konstrukce z tehdejší doby naznačují, že objekt se tenkrát měnil ve sjezdový palác ve spěchu a bez důrazu na technologickou kázeň.

Část foyeru vstupní haly, jež tehdy propojila všechna tři křídla, musela být odstraněna, také instalační kanály pod podlahou bylo třeba odkrýt a budou vyztuženy, aby snesly požadovanou zátěž. I pravé křídlo je tak celé rozkopané, i když se tam původně počítalo jen s repasováním parket.

Dokončení se chystá na rok 2025

Jestliže rychlost byla ve své době úspěchem, dnes její důsledky znamenají problém, který rekonstrukci komplikuje a neplánovaně vyžaduje spoustu prací navíc. I tak vedoucí projektu David Čech ze společnosti Metrostav DIZ věří, že za dva roky bude hotovo, pokud se neobjeví nové komplikace.

Podle plánu se nynější prašné staveniště plné výkopů a hromad změní v noblesní, velkorysý a supermoderní prostor pro výstavní, kulturní i společenské aktivity. V současnosti se na rozlehlé stavbě denně pohybuje mezi 100 a 150 pracovníky. Až dojde na dokončovací práce, může jejich počet vzrůst desetinásobně.

Moderní stavba v tradičním hávu

Dlouho očekávaná rekonstrukce stavby z roku 1891, kdy se v Praze konala jubilejní výstava, začala právě před rokem: v únoru 2022. Tehdy s tím měla být spojena slavnost, avšak z té sešlo kvůli invazi ruské armády na Ukrajinu.

Nad obřím výkopem v místě, kde bude znovu stát levé křídlo paláce, předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl Deníku řekl, že právě v těchto místech již bylo navrtáno 70 hlubinných vrtů pro tepelná čerpadla systému země-vzduch, jejichž celková hloubka v součtu dosahuje 10 kilometrů. Právě tepelná čerpadla mají (a to v kombinaci s dokonalejšími izolacemi) zajistit většinu potřebného tepla; nebude ale chybět ani horkovod. Střední hala a přízemí levého křídla budou mít podlahové vytápění.

Vítězné náměstí v Praze 6.
Soutěž na dostavbu Vítězného náměstí postoupila. Rozhodnuto bude v létě

Pod levým křídlem také bude obří retenční nádrž zachycující dešťovou vodu. Další nádrž zde bude určena na vodu požární. Mimochodem: zabezpečení proti ohni zde má po zkušenosti z roku 2008 být přímo učebnicové: od různých typů hlásičů po automatické hasicí systémy. Podzemní zázemí se zdvihadly, kam zajede i kamion, umožní přístup citlivý k životnímu prostředí i při instalaci výstav: dříve bylo třeba otevírat boční vrata – a všechno teplo uniklo.

Navzdory modernímu vybavení se zrekonstruovaný Průmyslový palác více přiblíží své historické podobě. Patrné to bude hned na samém vrcholu, na hodinové věži, která je nyní snesena a dlouhodobě se opravuje.

Hodiny dostanou místo skleněných podsvícených ciferníků kovové, jaké věž měla původně. A na na její vrchol se vrátí motiv svatováclavské koruny. Půjde o repliku vyrobenou podle historických fotografií. Původní koruna zmizela v 50. letech, kdy ji vystřídala rudá hvězda. Ta tam vydržela do počátku 90. let – a také prý není jasno, kam se poděla.

Koroze umí zničit ocel, ale i sklo

Aktuálně stavbaři věnují velkou pozornost ocelovým konstrukcím, které představují klíčovou součást stavby. Po jejich opískování jsou patrné znaky hutí, které je dodaly. Bylo jich víc, ale drtivá většina tohoto materiálu pocházela z Kladna. David Čech oceňuje, v jakém stavu se zachovaly, pokud nezatékala voda na místo s porušeným nátěrem.

Pak se objevila koroze ničící nejen samotnou ocel, ale i skleněné vitráže. Dlouhodobě narůstající objem rzi tlačil na skla do té míry, že některá praskla. Budou tedy potřebné výměny. Kompletní nahrazení pak čeká vitráže na západní stěně střední haly, kde byly narušeny požárem. Co se stane s těmi původními, zatím není rozhodnuto.

Hmotová studie resortu Jeseter v Šáreckém údolí.
Praha 6 odmítla podnikatelský záměr postavit sportovní resort v Šáreckém údolí

Některé ocelové prvky, zvláště diagonály, se nicméně nyní zesilují, aby konstrukce odpovídala současným normám a bylo možné počítat s větším zatížením kvůli zateplení střechy. Začátkem léta by se podle Čechových slov mělo začít s montáží nově vyrobené ocelové konstrukce levého křídla.

Ta na rozdíl od nýtované konstrukce historické stavby bude svařovaná, avšak doplněná hlavicemi neexistujících „nýtů“ přesně v těch velikostech a rozmístění, aby se na pohled od zbytku budovy nelišila.

Na pravém křídle se také právě nyní snímají šablony pro odlitky reliéfní výzdoby – například medailony či šály na obloucích – aby nově vytvářené levé křídlo maximálně kopírovalo původní podobu. Na pohled se bude lišit od pravého uvnitř: s viditelnou (jak říkají architekti, přiznanou) ocelovou konstrukcí. V pravém křídle zůstane dosavadní strop z 50. let, který se už těší památkové ochraně.

Vojenská zeleň i odstíny hnědé

Nátěr oceli se trochu pozmění: barvu Čech přibližuje jako „olivově šedý odstín“ – nebo také „vojenskou olivovou zelenou“. Na fasádě se pak počítá s hnědou ve dvou odstínech: světlejším a tmavším.

„V místě štukové výzdoby bude použito tmavých akcentů, aby vynikly,“ poznamenal Čech.