U stánků hned první den nakupovaly spiš jednotky zákazníků. Prodejci plánují mít otevřeno do 23. prosince, v Sádkách Lahovice, které prodávají třeboňské ryby, avízují, že na Štědrý den otevřou od 9:00 do 12:00.

Cena za kilo se letos pohybuje kolem 120 až 150 korun. Jedním z míst, kde se kapři prodávají, je i rušný Anděl. Prodejní stánek je umístěný mezi dva prodejce vánočních stromků. Za kilo tu zákazník utratí 137 korun. Na místě si rybu může nechat od prodejců zabít a vykuchat, za což utratí dalších 49 korun.

Prodej vánočních kaprů začal i ve Vršovicích u Nákupního centra Eden. Jeden stánek s káďemi tu má Rybářství Chlumec nad Cidlinou a kapra 1. jakosti zde prodávají za 129 korun za kilo. Tradiční místo na křižovatce u Edenu pak obsadilo Rybářství Třeboň. I tady stojí kapr 1. jakosti 129 korun za kilo, prodávají zde i levnějšího menšího kapra standardní jakosti za 119 korun za kilo.

Rybářství Chlumec nad Cidlinou prodává kapry u NC Eden ve Vršovicích.Rybářství Chlumec nad Cidlinou prodává kapry u NC Eden ve Vršovicích.Zdroj: Deník/Martin Rumler

U stánků ve středu po poledni nakupovalo jen málo zákazníků. „Největší nápor čekáme 22. a 23. prosince," řekl prodavač Rybářství Třeboň. Ceny jsou přitom podobné, jako loni.

Rybu nechte usmrtit na místě, radí odborníci

Pracovní deska, na níž probíhá usmrcování, kuchání a porcování ryb, musí být čistitelná a dezinfikovatelná. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace.

V souladu s příslušnou legislativou musí probíhat i usmrcování ryb. Pevné vedlejší živočišné produkty, musí být schraňovány v nepropustných, uzavíratelných a označených nádobách a následně předány osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady.

Prodej vánočních stromků - Anděl (u metra)
Vánoční stromky budou někde v prodeji až do neděle. Výběr bude ale stále menší

Státní veterinární správa (SVS) doporučuje nechat si nejlépe rybu usmrtit v místě prodeje. Nejen protože usmrcení provede zkušený personál, ale zejména s ohledem na případný stres či strádání ryb způsobené přesunem a další manipulací, či držením v domácnostech.

Iniciativy vystupují proti týraní kaprů

Právě proti týrání ryb, nevhodnému chování doma, ve vaně, a stresujícímu přenášení v igelitkách protestují každoročně různé iniciativy. I letos se objevila petice, která má ryby chránit. „Kapr přenášený po prodeji libovolně dlouhou dobu bez vody trpí. Kapr přechovávaný v domácnosti, například ve vaně, trpí. Neodborně usmrcený kapr trpí. Kapr vypuštěný zpět do přírody trpí a většina takto vypuštěných ryb nepřežije. Je na čase odkázat tuhle krutou ‚tradici' do minulosti,“ uvádí organizátoři petice Hlas pro kapra

Protest proti vánočnímu prodeji a zabíjení kaprů s názvem Od tradice k empatii.
Od tradice k empatii. V centru Prahy protestovali proti prodeji a zabíjení kaprů

Podporu mají odpůrci odnášení živých kaprů domů i u některých politických stran. Například Pirátská strana chce prosadit do nyní připravované novely veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání zákaz prodeje živých ryb, respektive do něj zanést povinnost usmrcování ryb odborným personálem při prodeji.

Veterináři vyrazí na kontroly

Inspektoři SVS v závěru loňského roku zkontrolovali takřka 760 prodejců vánočních kaprů v celé České republice. Závadu zjistili ve 2,2 % případů, což bylo ve srovnání s rokem 2021 meziročně méně. Mezi nejčastější nedostatky patřily prohřešky proti hygieně při prodeji. V několika případech bylo zjištěno porušení zásad welfare a nenahlášení prodejního místa. Prodejci ryb v ČR před uplynulými Vánoci nahlásili přes 3000 prodejních míst, více než v předchozích letech.

Podle SVS není nahlášení prodejního místa pouhou formalitou a zbytečnou byrokratickou zátěží. „Na základě získaných informací o prodejních místech SVS každoročně provádí kontroly. Kontrolováni jsou přednostně ti prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny závady a také noví prodejci,“ uvedl ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.