Podle návrhu starosty Prahy 7 Jana Čižinského by měli nově dostávat varovné SMS všichni lidé nacházející se v místě krizové události. Podle magistrátu není možné rozeslat SMS zprávy na všechny mobily v oblasti vysílače. Mobilní operátoři už ale podobný systém testují.

S návrhem na zavedení systému, který by umožňoval rozeslat varovnou zprávu všem lidem v zasažené oblasti, přišel v rámci Dne integrovaného záchranného systému starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Návrh okamžitě podpořila také primátorka Prahy Adriana Krnáčová s tím, že Praha už připravuje svůj vlastní varovný systém.

Možnost rozesílat varovné SMS zprávy už některé městské části využívají. Mezi nimi i Praha 10. „Velice výrazně nás zasáhla povodeň na Botiči. Právě tehdy se zrodila myšlenka, jak velmi rychle a efektivně informovat občany, že se blíží nebezpečí," uvedla tamní radní Ivana Cabrnochová s odkazem na novou službu varovných SMS zpráv.

Princip dobrovolnosti

Systém funguje na dobrovolné bázi, občané se do něj musí nejprve přihlásit a poskytnout městské části své telefonní číslo. Podle Čižinského je tento systém neefektivní. Lidé se prý přihlašují velmi málo, a varovné SMS zprávy se proto k velkému množství občanů stejně nedostanou. Na principu dobrovolnosti má fungovat i nově připravovaný systém magistrátu. Primátorka jej plánuje podpořit kampaní. Hromadné rozesílání SMS všem obyvatelům prý komplikuje zákon. To je ale podle informací deníku pravda pouze částečně.

Podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) to platí pouze v případě, že by docházelo k rozesílání varovných SMS zpráv všem obyvatelům určité oblasti. Město by muselo mít databázi obyvatel a jejich telefonních čísel, čemuž zamezuje zákon o ochraně osobních údajů.

Jiná situace nastává v případě rozesílání varovných zpráv na základě aktuální lokality člověka. „Když rozesíláte takovou SMS zprávu, dopředu nevíte, komu ji pošlete. Víte, že telefon musí být v danou chvíli v dané lokalitě, ale nepotřebujete vědět, kdo je příjemcem," uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina. Ochrana osobních údajů tak prý není narušena a právní problém nehrozí.

Vymezená lokalita

Systém by mohl fungovat i technicky. Všichni tři velcí mobilní operátoři, kteří na českém trhu podnikají, Deníku uvedli, že jsou schopni rozeslat SMS zprávy lidem v předem vymezené lokalitě. T-Mobile navíc podobný systém od loňského roku vyvíjí.

„Aplikace s názvem SAR SMS (search&rescue sms) slouží k hromadnému rozeslání SMS zpráv občanům do konkrétní oblasti s vysokým rizikem ohrožení zdraví či života na základě vymezené teritoriality," uvedla Patricie Šedivá z tiskového oddělení společnosti T-Mobile. Podle mobilního operátora neexistují právní ani technické překážky navrženého systému.

„Systém funguje na základě detekce posledních přihlášených telefonních čísel v dané lokalitě (tedy na BTS vysílače, které lokalitu vymezují), kterým následně odesílá SMS. V tuto chvíli systém testuje Generální ředitelství hasičského záchranného sboru, které by mělo být spolu s policií hlavním uživatelem," dodala Šedivá.

Potenciál pro ideální řešení

Odborníci hodnotí aplikaci kladně. „Je možné říct, že aplikace SAR SMS má velký potenciál stát se ideálním řešením pro lokální informování obyvatelstva v případě vzniku mimořádné události nebo krizové situace. Mobilním telefonem v dnešní době disponuje převážná část populace, čímž je možné zajistit přenos někdy i životně důležitých informací k obyvatelům ve vymezené oblasti zájmu," uvedla Hana Malachová z Katedry krizového řízení Univerzity obrany.

Podle informací společnosti T-Mobile projevila o aplikaci zájem městská část Praha 6, která se v květnu potýkala s problémem kontaminované vody. Jednání s magistrátem podle Šedivé neprobíhají. Tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman v reakci na možnost rozesílání hromadných lokalizovaných SMS zpráv uvedl, že ji vedení města prověří.

Čtěte také: Primátorka: Odběr varovných zpráv podpoříme propagační kampaní