Vůbec nejvíc a nejrychleji propouští bankovní sektor, odborná řemesla mají zatím mnohem větší možnosti uplatnění. „Trh práce reaguje na stav ekonomiky. Tudíž ani Praha nemůže se svou nabídkou příležitostí vydržet navždy. Recese je už natolik dlouhá, že dorazila plnou vahou i do české metropole," vysvětloval Deníku David Marek, analytik společnosti Patria Finance.

Což se samozřejmě ihned projevuje na úřadech práce. Situace je o to horší, že firmy již nemají povinnost oznamovat počet volných míst. S hledáním práce je nezaměstnaný člověk proto odkázán pouze sám na sebe. „Stále se zvyšující počty lidí bez práce samozřejmě registrujeme. Už jen letmý pohled do databáze ukazuje převážně na bývalé zaměstnance z různých kanceláří. Co se týče profesní struktury, v hlavním městě to zase není nic tak úplně neobvyklého," poznamenala Lenka Letáčková, vedoucí oddělení zaměstnanosti Úřadu práce v Praze 2.

Práce velmi rychle ubývá už i v Praze

Ten aktuálně eviduje 2 700 nezaměstnaných, což je podle Letáčkové nárůst o šest stovek lidí jen za měsíc duben. „Propouští se na všech pozicích od vedoucích přes ryze odborné až po administrativní, kterých je opravdu převaha. Na takzvaných 'dělnických' pozicích je propouštění spíše výjimečné," sdělil mluvčí Úřadu práce ČR Jiří Reichl.

Nová práce se kvůli vleklé recesi vskutku hledá velmi obtížně. Firmy, alespoň ty s výhledem zakázek minimálně na půl roku, přijímají nové síly pouze na dohodu. Tedy pouze lidi s výučním listem, a těch je, podle úřadů práce, v registru nezaměstnaných evidováno minimum. „Pracovní poměr dohodou je v současné situaci zaměstnanosti nejvýhodnější pro obě strany. Platí to ale jen u ověřených řemeslnících, které pak klidně doporučíme jiné firmě. Vzájemně tak snižujeme riziko, že zadavatel zakázky nezaplatí kvůli nekvalitní práci. A věřte, že aby ušetřil, dovede mít hodně divokou fantazii," glosoval Vítězslav Horyna, majitel menší stavební firmy.

Rekvalifikační kurzy jsou z nouze ctnost

Ten je velmi skeptický k takzvaným rekvalifikačním kurzům, které jsou nezaměstnaným, kvůli větší šanci sehnat práci, nabízeny. „Uchytí se tak jeden z padesáti. Absolvovat kurz je něco jiného než tu profesi pak vykonávat. Je to z nouze ctnost a nevede nikam. Rekvalifikovaní lidé, kteří dlouhá léta dělali práci, která je bavila, nenajdou k nové a diametrálně odlišné žádný vztah. Podle toho výsledky taky vypadají," doplnil Vítězslav Horyna.

V lednu byla nezaměstnanost v Praze 4,4 procenta. Od té doby se podíl nezaměstnaných v hlavním městě zvýšil o tři desetiny procenta.V Praze se změnila i struktura nezaměstnaných jestliže v minulých letech to byli povětšinou muži, nyní jsou takřka ve stejném počtu i ženy. Například v letošním dubnu pražské úřady práce registrovaly ve věkové kategorii 15 64 let celkem 4 017 lidí. Z toho je 1 930 žen a 2087 mužů.