Město loni prosadilo jednoslovná pojmenování Bořislavka, Veleslavín, Petřiny a Motol. Věcí se ale nedávno zabývala místopisná komise, která doporučila, aby se dva názvy změnily. Podle komise tak budou více odpovídat poloze stanic. Po dnešní konečné stanici metra Dejvice bude tedy následovat Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Podle schváleného materiálu jde tentokrát o definitivní rozhodnutí.

Čtěte také: Razicí štíty dokončily prorážku tunelu pro prodloužení metra A

Nádraží Veleslavín se jako druhá stanice nové části metra buduje u křížení Evropské s Vokovickou a Veleslavínskou ulicí. Od jednoslovného pojmenování rada ustoupila s ohledem na blízké spojení s železniční stanicí a plánované autobusové nádraží. Lidem, kteří do Prahy dojíždějí za prací, usnadní takový název orientaci ve veřejné dopravě, píše se ve schváleném materiálu.

Z konečné stanice Nemocnice Motol v Kukulově ulici budou moci cestující procházet přímo do areálu nemocnice. Stejně je pojmenována i přilehlá zastávka autobusů. Odborníci i Praha 5 proto navrhovali, aby stanice nesla dvouslovný název. Přiklonila se k tomu i komise a dnes i rada.

Pro stanici Bořislavka, která vznikne u křižovatky Evropské třídy a Horoměřické ulice, se používal pracovní název Červený vrch podle nedalekého sídliště. Odborníci navrhovali název Horoměřická. Loni ale nakonec rada schválila pojmenování Bořislavka i přes výhradu, že název bude korespondovat s komerčními zájmy majitele budovaného polyfunkčního centra Shopping park Bořislavka. Na názvu Petřiny pro třetí stanici se shodlo město i odborníci. Vzniká u křižovatky ulic Na Petřinách a Brunclíkova.