Druhý ročník festivalu americké kuchyně Taste of America začíná a milovníci burgerů, šťavnatých steaků i typických amerických dezertů jako je třeba brownie či lívance s javorovým sirupem mohou v rámci festivalu navštívit šest pražských restaurací. V nich dostanou za jednotnou cenu 290 korun menu, které je přenese do americké kuchyně.

Na festivalu tak lze ochutnat například shroom burger s grilovanými žampiony, slaninou a plísňovým sýrem, New York strip steak s lehkým tukovým krytím, připravovaný na lávovém grilu s portskou omáčkou a drceným barevným pepřem podávaný s kořeněnými hranolky či dezert mrkvový dort s ořechy a cukrovou čepicí zdobený čerstvou mátou a karotkou.

V loňském prvním ročníku usedlo ke stolům při americkém festivalu 1500 návštěvníků, Pavel Suchánek, majitel portálu Alakarte.cz, které festival organizuje, věří, že letos přijde ještě více lidí. „Ukazuje nám to zájem o všechny předchozí festivaly, ať už jarní či chřestový," uvedl Suchánek.

Festivalu se účastní pražské restaurace: Banditos, Dock House, Jáma Steakhouse, James Joyce The Irish Pub, Restaurace Jáma, T.G.I. Friday´s. Objednání je možné pouze přes webové portály www.tasteofamerica.cz či www.alakarte.cz. Tam je možné zjistit všechna nabízená menu.

Kuchař Zdeněk Holický z restaurace Jáma připravuje Texaský burger s jemnou uzenou omáčkou, pečenými cibulovými kroužky v pivním těstíčku a hranolky.Pavel Suchánek o americké kuchyni říká: „Na festivalových „štacích" představí šéfkuchaři pravou americkou kuchyni, nabízená jídla budete ve fastfoodech jen těžko hledat. Současná americká kuchyně je kombinací starých tradic i mezinárodních vlivů. Proto není překvapením, že kromě typických steaků, burgerů či žeber patří mezi oblíbená americká jídla třeba i cibulová polévka, jejíž původ lze hledat ve Francii, nebo tvarohový koláč původem z Belgie."

Šéfkuchařka restaurace Dock House, Petra Sahajdáková, naznačuje, že díky tomu, že americká kuchyně má mnohostranný původ, zdomácněla v ní jídla ze všech světových koutů. „I neodmyslitelný americký sendvič je původně vynálezem Angličana, sira Sandwiche," podotkla Petra Sahajdáková.

Osmnáct let provozuje v Praze restauraci Američan Max Munson. O propojení americké a české kuchyně ví své. „O rozmanitosti americké kuchyně není pochyb.  Horší je to s její reputací. V Česku je totiž spojována s řetězci rychlého občerstvení. Ale i tady se blýská na lepší časy. Jsem přesvědčen, že stále více lidí si uvědomuje rozdíl mezi burgrem z fastfoodu a tím poctivým, s dobrým hovězím masem," říká Max Munson.

V rámci festivalu vydalo Americké centrum Velvyslanectví USA v Praze stručnou knihu amerických receptů, mezi nimiž jsou i ty, které doporučují či si oblíbili američtí prezidenti. „Například pečená rajčatovo-česneková omáčka na těstoviny či salátový dresink doporučuje prezident Barack Obama, v receptáři je i hamburgerová polévka Ronalda Reagana," podotkla Jana Sehnálková z Amerického centra.

Recepty na vybrané festivalové pokrmy

Texaský BBQ burger s cibulovými kroužky

200g hovězí mleté maso, 5 g pepř, 15 g sůl, 50 g olej, 100 g základ BBQ, tekutý kouř, 50 g med, 5 g chilli, 5 g koriandr, 10 g česnek, hamburgerová bulka, 50 g ledový salát, 50 g rajče, 20 g červená cibule.

Mleté maso upravíme do tvaru hamburgeru (alespoň 1cm vysoké), osolíme, opepříme a dáme zprudka péct na gril. Po 4min hamburger obrátíme a opakujeme to samé po dobu 4min z druhé strany. Před dokončením maso potřeme BBQ omáčkou, necháme mírně připéct, poté potřeme ještě jednou a vložíme pod gril. Mezitím si připravíme hamburgerovou bulku, kterou lehce opečeme, dáme na ní nakrájený ledový salát a rajče. BBQ omáčka nám pod grilem krásně zkaramelizuje, a tím máme hamburger hotový. Doplníme pečenými cibulovými kroužky a můžeme podávat s hranolky, nebo pečeným bramborem.

Mexická polévka

150 g cibule, 50 g česnek, 50 g olej, 100 g nudličky do polévky,15 g fahitas koření, 8g chilli, 200 g sterilované fazole, 25 g paprika červená (koření), sůl, cukr, 1,5 l voda, ledový salát, chipsy´.

Orestujeme mrkev, cibulku, česnek, přidáme červenou papriku a zalijeme vodou. Necháme cca 15min provařit a nasypeme vlasové nudle, chilli a fahitas koření. Když jsou nudličky polovařené, přidáme sterilované fazole i s nálevem a necháme ještě 5 min vařit. Vše dochutíme solí, cukrem a chilli. Podáváme s ledovým salátem a pečenými chipsy.

Hot Brownie s čokoládou, vanilkovou zmrzlinou a ozdobený čerstvou mátou

500 g čokoláda na vaření, 250 g máslo, 650 g cukr, 8 ks vejce, 250 g hladká mouka, 50 g kakao, sůl, 1 ks prášek do pečiva, vanilková zmrzlina, máta.

Čokoládu rozehřejeme s máslem, zvlášť ušleháme vejce s cukrem a po ušlehání přidáme špetku soli. Přidáme kakao a povolené máslo s čokoládou, promícháme a na závěr přisypeme hladkou mouku a prášek do pečiva pečení. Než začneme směs dávat do vymazaného plechu, přihodíme ještě nahrubo nasekanou čokoládu. Pečeme v troubě na 180C -25min a pak na 165C -25min.Necháme zchladnout cca 4-5hodin a krájíme na malé kostky. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou ozdobené čerstvou mátou.

Jack Daniel´s burger přelitý omáčkou Jack Daniel´s s rozpuštěným sýrem Monterey Jack a křupavou slaninou podávaný

800g mleté hovězí maso (tuk max. 20 %), 8 plátků slaniny, 8 plátků sýra Cheddar´, ½ ledový salát, 2 ks rajčata, 2 ks nakládaná okurka, 1 ks červená cibule, 4 ks houska na hamburgery, Jack Daniel's omáčka, sůl.

Maso rozdělíme na 4 porce, dobře propracujeme, aby se důkladně propojilo. Vytvoříme hamburgery cca 12 cm v průměru a 1 cm vysoké. Ledový umytý salát nakrájíme na jemné nudličky, na jemná kolečka nakrájíme rajčata, okurky a cibuli. Hamburgery z obou stran osolíme a dáme na rozpálený gril (jejich pootočením o 45° vytvoříme viditelné mřížky grilování. Grilujeme, dokud se neobjeví rudá šťáva na povrchu. Následně hamburger otočíme a postup opakujeme na druhé straně. Mezitím si dokřupava opečeme slaninu. Housku na hamburger rozkrojíme a lehce z vnitřní strana opečeme. Na grilovaný hamburger položíme plátek sýra a necháme rozpéct. Na spodek housky položíme ledový salát, rajčata, okurky a cibuli. Na takto připravenou housku položíme hamburger, opečenou slaninu, přelijeme Jack Daniel's omáčkou, přiklopíme druhou půlkou housky a servírujeme s hranolkami.

Zelená rajčata smažená v sýrovém těstíčku s bylinkovou majonézou a toasty

200 g zelených rajčat, 1 vejce, 300 ml mléka, 200 g strouhanky, 100 g parmazánu, 30 g másla.

Zelená rajčata nakrájená na půl centimetrové plátky obalíme v mléce a rozšlehaných vejcích a ve směsi strouhanky, parmazánu, soli, pepře a rozpuštěného másla. Obalená rajčata smažíme v oleji dozlatova, podáváme s různě ochucenými majonézami.

Mozzarelové smažené prsty, obalené v hrubém obalu podávané s rajčatovou marinádou s čerstvými bylinkami

500 g mozzarella, 3 ks vejce, 350 g strouhanka, 150 g kukuřičné lupínky, 100 g hladká mouka, 6 g chilli, 200 ml mléko, sůl špetka, čerstvý koriandr.

Marináda

350 g drcená rajčata, 50 g česnek, 100 g cukr, 1 ks citrón, 50 g olivový olej, 5 g petrželka, 5 g pepř, 100 g protlak, 10 g koriandr.

Vše orestujeme na oleji až do vyvaření přebytečné tekutiny a necháme vychladnout , dochutíme solí, cukrem a citronem.

Mozzarelu nakrájíme na tenké proužky a obalíme v připraveném obalu. Nejdříve vymícháme vejce, hladkou mouku, sůl a koriandr v hladké těstíčko a strouhanku s kukuřičnými lupínky smícháme dohromady. Mozzarelu vložíme do těstíčka a hned po té do obalu a pořádně přimáčkneme, aby nám nic neopadávalo. Vše pak usmažíme na pánvičce s olejem. Podáváme s připravenou marinádou a ledovým salátem.

O jednom Američanovi ze Strašnic a jeho pražských výhrách

Podá vám ruku a vy cítíte, že ten pozdrav i stisk není jen společenský. Cítíte, že má rád život, má rád svoji práci. A má rád Česko. I když je to Američan.

Max Munson na Česko nedá dopustit. Před téměř dvaceti lety přijel s kamarádem do Prahy. Toulali se po všech možných uličkách. Hledali volné prostory pro své podnikání. Pořád nemohli nic najít. „A jednou jsme šli postranní uličkou poblíž Václaváku a koukáme, že na okně je přilepen papír s výzvou, že pronajmou prostory. Neskutečná náhoda, původně jsme tou uličkou nechtěli jít. Výhra. Jsme tu už osmnáct let," říká Max Munson o restauraci Jáma, kterou v centru Prahy, poblíž Václavského náměstí, provozuje nyní už sám.

„Původně jsme chtěli mít restauraci zaměřenou pro cizince, pro Američany. To víte, jezdit sem k vám nebylo jednoduché, bylo to zakázané ovoce. Tak jsme si mysleli, že otevřeme restauraci pro cizince. Brzy jsme ale vystřízlivěli a uvědomili si, že musíme dělat restauraci pro ty, kteří tady byli, jsou a budou. Tedy zejména pro Čechy. A hlavně pro všechny, jak podnikatele, tak studenty," říká o své restauraci Max a je cítit, jak je hrdý na svůj podnik. Myšlenka na českého klienta byla Maxova druhá výhra.

Max Munson přijel z Ameriky do Prahy před osmnácti lety. Od té doby Jámu neopustil.Cesta Maxe do Prahy v kostce zní asi takto: po vysoké škole odjel do Francie studovat francouzštinu, učil tam i angličtinu, pak pár měsíců cestoval po Evropě. Najednou se objevil v Praze. Jako turista. „Všude kolem vysoká i nízká kultura. Restaurace, bary, pivnice, hezký holky. Paříž devadesátých let. Všude bylo cítit nadšení." To bylo v létě roku 1992. Max se vrátil do Ameriky, ale už v září přiletěl s kamarádem zpátky do Prahy. „Zjišťovali jsme, zda se tady dá otevřít byznys. Pak jsme objevili onen lísteček v okně a najednou jsme měli svoji restauraci."

Půllitr piva tehdy za 13 korun a slib majitelce domu, že budou nabízet cenově dostupné obědy. K tomu se přidalo netradiční prostředí skoro venkovské hospody. A Max dbá i na usměvavou a vlídnou obsluhu. Pivo zdražilo, s těmi obědy to ale platí stále.

Za těch osmnáct let se Max vrhnul i do jiných gastronomických sfér. „Zkoušel jsem i další podniky, třeba kavárnu či australskou restauraci. Po pár měsících jsem ale skončil. Jáma ale zůstala. Mám z toho dobrý pocit. A musím říci, že jsem za ty roky neměl ani jednou touhu s tím vším seknout," ohlíží se zpět.

Možná za tím jeho nadšením z Jámy stojí i jedna žena. Jmenuje se Marcela. Když totiž měli s kamarádem za sebou rok života v restauraci, zrovna Max stál za barem a čistil sklo, tedy skleničky. „Najednou se ve dveřích objevila krásná holka. Sedla si za bar a objednala si whisky," usměje se Max. Co následovalo? Ta Marcela je jeho obchodní partnerka, asistentka. A k tomu ještě maličkost – je to jeho manželka, se kterou má dvě děti.  Výhra číslo tři.

Max Munson tráví v restauraci hodně času. Když zavře dveře restaurace, pak s rodinou, do které patří i dva psi, vyrážejí do Českého Švýcarska, do jižních Čech. Když není moc času, pak se toulají kolem Prahy, nejraději zajedou do Průhonic. A v samotné Praze? „Stromovka, park Hostivař, areál Gutovka. Bydlíme ve Strašnicích, všude to je kousek," dodává Max, u něhož byste Američana v řeči hledali jen stěží. Je tam sice onen americký nádech, leč češtinu ovládá bravurně.

"Američané nemají dar učit se cizím jazykům, čeština je navíc těžká. Musel jsem proto mluvit, mluvit a zase mluvit. To je nejlepší škola. A pracovala u mě paní Zdeňka, to bylo někde v roce 1999. Mluvila tak rychle, že jsem nikdy nikoho tak rychle mluvit neslyšel. A po roce jsem zjistil, že ji rozumím. To byla výhra," dodává Max Munson. V rámci součtu výher Maxova čtvrtá.

Těch výher tedy nakonec v Maxově pražské anabázi je více…