„Z našeho pohledu to není umělecké vystoupení. Nechceme, aby se z centra stal zábavní park,“ citoval Třeštíkovou zpravodajský portál iDNES.cz. Třeštíková se stranickým kolegou a novým starostou centrální městské části Pavlem Čižinským o úpravu vyhlášky platné od března 2016 snaží v podstatě od podzimního nástupu do funkce.

V dokumentu, který podepsali bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a její náměstek Petr Dolínek (ČSSD), se o tomto druhu veřejného vystoupení nepíše. Předchozí vedení Prahy 1 v čele s neoblíbeným starostou Oldřichem Lomeckým (tehdy TOP 09) před rokem, kdy se plyšoví maskoti zvířat začali zejména v oblasti Můstku a Staroměstského náměstí pohybovat víc a víc, tvrdilo, že si oficiálně nikdo nestěžoval a podle magistrátu neporušovaly pandy ani medvědi platnou vyhlášku.

Antikonfliktní tým v akci.
Bude protest proti „policejní hodině“. Třeštíková: Musíme najít kompromis

Vtipně na boj současného vedení metropole zareagovali pořadatelé festivalu Praha Žije Hudbou, který probíhal minulý pátek a sobotu v pražských ulicích. Natočili video, kde jejich hlavní maskot s přezdívkou Uličník, bojuje s pandou ve stylu počítačových her. Organizátoři rovněž přivítali snahu Třeštíkové o změnu pravidel pro provozování buskingu v Praze.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fprahazijehudbou%2Fvideos%2F292099981506887%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Možná i proto se v nynějším návrhu objevilo, že pouliční umělci budou moci nově zabírat při svém vystoupení dva metry čtvereční. Dosud to bylo 1,5 metru. V případě vícečlenných souborů bude moci umělecké těleso zabrat až šest metrů čtverečních, ale nesmí jejich koncert bránit vstupu do budov.

Pražský magistrát chce bojovat proti vizuálním smogu i takzvanému buskingu, tedy pouličnímu umění.
Aby centrum nepřipomínalo Disneyland. Praha chce omezit vizuální smog

Praha uvažuje rovněž o vyřazení pikoly a hoboje i saxofonu bez dusítka ze seznamu zakázaných nástrojů. Povolen má být i malý zesilovač s výkonem do pěti wattů. „Naopak zakázána bude činnost, která způsobuje zápach nebo znečišťuje veřejná prostranství. Dovoleno tak nebude dělat bubliny nebo používat pro malbu spreje,“ píše iDNES.cz.

Novelu vyhlášky budou během června připomínkovat městské části nebo sami buskeři, kteří chtějí liberalizaci podle nich tvrdého předpisu. Umění v ulicích podle nich kolemjdoucím zlepší den a dotváří atmosféru města. V září by se dokument měl dostat na kulturní výbor magistrátu a následně jej musí schválit zastupitelstvo. Třeštíkové záměr vítá Hospodářská komora Praha 1, která by se však ráda v rámci pracovní skupiny zaměřila na další témata trápící podnikatele v centru - vizuální styl uličního interiéru nebo stanovení pravidel pro venkovní reklamu, komerční služby pro turisty či sdílené ubytování a krátkodobé pronájmy. 

Festival Praha Žije Hudbou lidem nabídne hudbu i divadlo
Prahu roztančí pouliční hudebníci. Protestují proti omezující vyhlášce