Hlavní město zprovoznilo speciálně na zimu tři noclehárny pro lidi bez střechy nad hlavou s více než 300 místy, a přestože celoročně funguje pro stejné účely například i loď Hermes, kapacita už nestačila. Proto se v pátek otevřely dveře i posledního čtvrtého ubytovacího zařízení, kam se vejde 100 osob.

Pražskému deníku to potvrdila Ludmila Tomešová, zástupkyně ředitele Centra sociálních služeb Praha (CSSP), které patří pod magistrát. V záloze ale ještě zůstává možnost využití denních center i v nočních hodinách, stavba vyhřívaných stanů nebo jídelna lodi Hermes.

Kolem Vánoc jako obvykle klesl počet ubytovaných v těchto zařízeních, protože mnozí bezdomovci kontaktují své rodiny a odjíždějí za nimi, nebo si během roku šetří, aby měli soukromí alespoň v době svátků.

Vlhké počasí

Po Novém roce ale opět vystřelily počty zájemců o ubytování prudce nahoru a v současnosti zde přespává nejvíce osob za celou letošní zimu. Také v porovnání s loňským lednem, kdy bylo počasí teplejší, je nyní nápor výrazně větší. „Před rokem stačily poptávce jen dvě zimní noclehárny," říká Tomešová a dodává, že i když nejsou velké mrazy, lidem bez domova vadí především vlhké počasí.

Pro vstup do zimní noclehárny pak stačí, aby každý splnil pouze jedinou podmínku: nesmí být nebezpečný sobě a svému okolí. Opilost se tak přísně nekontroluje, aby službu mohlo využít co největší množství lidí. Případné konflikty pak na místě řeší městská policie, která je do celé organizace úzce zapojena.

V současné době CSSP ve spolupráci s neziskovými organizacemi Naděje, Armáda spásy a Arcidiecézní charita zaměstnává desítky pracovníků, kteří obhospodařují ubytovací zařízení, nízkoprahová denní centra, ale také přímo na ulicích oslovují bezdomovce a nabízejí jim pomoc.

Podle Tomešové pak za jediný den přijdou terénní týmy do kontaktu se stovkou bezdomovců po celém území hlavního města. Nejvíce jich pak najdou kolem obchodních domů a v centru města.

„Čtyřka" otevřela novou noclehárnu pro bezdomovceRadnice Prahy 4 ve spolupráci s pražským magistrátem dočasně otevřela noclehárnu pro bezdomovce 
v ulici Podle Náhonu v těsné blízkosti tramvajové zastávky Teplárna Michle.

„Lokalita byla vytipována tak, aby provoz zařízení zasahoval co nejméně do života ostatních obyvatel v Michli a Záběhlicích. Obytná zástavba se nachází oběma směry přibližně půl kilometru," říká radní Prahy 4 pro sociální a zdravotní oblast Petr Horálek, který noclehárnu navštívil spolu s radní hl. města Prahy Irenou Ropkovou (oba ČSSD).

Zájemci o přespání mohou přijít každý den vždy mezi 20.30 až 21.30 hodinou, budíček je v 6.15 hodin a do 7.00 hodin ráno musí klienti zařízení opustit. Kapacita zařízení je přibližně sto lůžek, přičemž klienti spí v pokojích po osmi.

„O zajištění pořádku se stará městská policie. Podle sdělení pracovníků noclehárny ale dosud k závažným bezpečnostním problémům nedošlo," dodává radní Petr Horálek. Kapacita zařízení je obvykle každou noc zcela vyčerpaná.

Čtěte také: Radní: Bezdomovcům nabídneme startovací byty, nejen jednorázové přespání