Na projektu Čistou stopou Prahou spolupracuje hlavní město s pivovarem Lobkowicz. „Pražský chodec vyzývá řidiče, aby nechali alespoň jedno odpoledne auto v garáži, zašli s kolegy po práci na pivo a domů jeli městskou dopravou,” píše se v tiskové zprávě s tím, že soutěž má oslovit hlavně šoféry služebních vozů. A podle magistrátu je boj proti smogu pivem ryze české řešení. „Hledali jsme netradiční způsob, který by přitáhl k problematice znečištění ovzduší pozornost a pivo Pražský chodec je přesně takový nápad,” řekl koordinátor projektu Čistou stopou Prahou Lukáš Eršil.

Kandidát Pirátů na pražského primátora Zdeněk Hřib.
Jak ochladit Prahu? Piráti před volbami zezelenali. Chtějí milion stromů i pítka

Smysl projektu spočívá v tom, že do během týdne se až do 15. srpna mohou přihlásit týmy kolegů, kteří by tak byli motivovaní, aby odevzdali klíčky od vozů a využili MHD. Deset firem, které vytvoří největší týmy, získá na jeden den plnou lednici světlého ležáku Pražský chodec zcela zdarma.

„Moc se nám líbí ta myšlenka, že dobré pivo po práci není jen příjemná chvíle odpočinku, ale je to také příspěvek k ochraně ovzduší a snížení počtu aut v Praze. Takže jsme se zapojili moc rádi. Zdarma poskytnout pivo, které pomůže pražskému ovzduší, bylo to nejmenší, co jsme mohli udělat,” uvedl marketingový ředitel Pivovarů Lobkowicz Jan Novák.

Ilustrace tématu bydlení 3. května v pražských Nuslích.
Toxické látky poškozující vývoj děti? Odborníci zkoumají prach z budov v Praze

Magistrát upozorňuje, že současná a trochu komická kampaňí „rozhodně nenabádá řidiče, aby požívali alkohol. Tato kampaň má naopak motivovat řidiče, aby se zamysleli, zda je nutné do práce nebo z práce cestovat autem a zda není lepší využít městskou hromadnou dopravu.”

Kampaň v rámci projektu Čistou stopou Prahou v úterý schválila městská rada, metropole se totiž snaží omezit zdraví škodlivé zplodiny v ovzduší. Tento „ekologický program" tedy podporuje alternativní způsoby dopravy - kromě veřejné dopravy, také vozidla na CNG, elektromobily nebo jízdu na kole i chůzi. „Snažíme se o to, aby byl městský vzduch dýchatelný. Aby nám provoz na silnicích netrhal uši. Abychom neztráceli hodiny života v kolonách. Snažíme se, aby se lidé po městě vydávali čistou stopou," podotkl Eršil.

Petr Forman během založení speciální várky plzeňského piva na počest Miloše Formana.
Bratři Formanové založili speciální várku plzeňského piva na památku svého otce