„Radní si vzhledem k obsáhlosti materiálů vyžádali další čas a podklady," řekl médiím po dnešním jednání radní Radek Lacko (ANO). Rada se k tématu znovu vrátí v lednu.

O vznik dcery usiluje Křetínského Energetický a průmyslový holding (EPH), který v Pražské teplárenské drží většinu. Praha v září a opakovaně i v prosinci odmítla pro vyčlenění hlasovat. Naposledy v úterý a následně i dnes. Chce posílit akcionářská práva města.

Se vznikem dceřiné společnosti musí nejprve souhlasit pražská rada, potažmo Pražská teplárenská holding, kterou město ovládá, a nakonec i samotná Pražská teplárenská, kde je Praha v menšině.

Opozice záměr kritizuje. Prý jde o vyvádění miliardového majetku mimo vliv Prahy a možná i o přípravu na prodej části Pražské plynárenské. EPH už na začátku roku vyčlenila jedenáct areálů a kotelen na levém břehu Vltavy s plánem sdružit je do společnosti PT měření.

Pod dceřinou společnost PT Real Estate by měla přejít desítka firem, které spravují výměníkové stanice především v sídlištních aglomeracích. Podle některých zdrojů z opozice by na cenných pozemcích měly v budoucnu vyrůst developerské projekty.

Dolínek: bratr náměstka i jednatel

Z rejstříku firem ještě v září vyplývalo, že v představenstvech všech deseti společností působí Ondřej Dolínek, který je bratrem náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD), a také jednatel a zřejmě i majitel realitní společnosti Victory estate s.r.o. Michal Viktorin. Ten by se zároveň měl stát členem představenstva PT Real Estate.

V čele představenstva nové dceřiné společnosti by měl stát šéf EPH Daniel Křetínský, zjistila ČTK.

Pražská teplárenská loni dosáhla čistého zisku 794,9 milionu korun, celkové tržby činily 5,733 miliardy korun. Firma zásobuje teplem zhruba 265.000 pražských domácností, administrativní a obchodní centra a velké průmyslové podniky.

Dodává také elektrickou energii. Společnost disponuje 39 tepelnými zdroji a teplárenskými sítěmi o celkové délce 696 kilometrů.

Holding EPH vlastní podnikatel Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T.