Pokud změnu schválí, bude moci společnost Sekyra Group žádat o potřebná povolení a poté stavět. „Ano, území bude připraveno pro to, aby se mohlo žádat o územní rozhodnutí," sdělila v pondělí na dotaz médií ředitelka magistrátního odboru stavebního a územního plánu Jitka Cvetlerová.

Pokud ve čtvrtek zastupitelé změnu schválí, bude tak odstraněna stavební uzávěra a území se tak „otevře" investorovi. Změna se týká území ohraničeném ulicemi Ostrovského, Nádražní, Dobříšskou, Radlickou a nadjezdem ulice Na Zlíchově.

Zcela nová čtvrť

Podle návrhu investora tu má vzniknout na místě železničních skladů a části kolejí zcela nová čtvrť. Stát tu mají kancelářské budovy, obchodní a bytové domy, vznikne tu náměstí, pěší zóna nebo centrální park. V plánech je i několikapodlažní parking a nový autobusový terminál. Předpokládané náklady se pohybují kolem 15 miliard korun.

O využití rozsáhlých území v okolí pražských nádraží se vedou roky bouřlivé debaty. Kromě Smíchovského nádraží magistrát připravuje i další změny územního plánu, které by měly řešit například nádraží v Bubnech.

Čtěte také: Pražské technické památky postupně ustupují novostavbám