Maratonské běhy jsou RunCzech pořádány v Praze již přes čtvrt století. Trasa vede ulicemi Prahy, nově je start i cíl umístěný na Václavském náměstí, konkrétně na Můstku.

Zdroj: Youtube

Závod odstartoval prezident Petr Pavel.

"Oproti minulým rokům, kdy se vybíhalo ze Staroměstského náměstí, se nám nyní se zástupci Prahy povedlo domluvit start v dolní části Václaváku na Můstku, což přináší řadu výhod. Těmi největšími jsou strategická poloha a ještě více místa a pohodlí pro naše běžce," uvedl Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech.

Záznam závodu najdete ZDE.

Dopravní omezení v centru

Závod Prague International Marathon omezil dopravu ve městě, a to přibližně od 8:35 hodin ráno do 16:15 odpoledne. Došlo tak ke změně trasy dvanácti tramvají a tří autobusů.

Boj o titul

Prestižního závodu v pražských ulicích se zúčastnili i úspěšní sportovci. Objevila se tu i jména jako Jiří Homoláč nebo Vít Pavlišta, který zvítězil před třemi lety. První maratonec proběhl cílovou páskou s časem dvě hodiny a pět minut, Keňan Alexander Mutiso se tak stal vítězem Maratonu Praha.

Kapitáni a elitní běžci pěti družstev, která se v rámci Pražského maratonu utkají v Bitvě týmů.
Na maraton vyrazí deset tisíc běžců. Keňan Mutiso chce překonat traťový rekord

Na hladký průběh maratonu a stav běžců dohlíželi přítomní zdravotníci. Šest posádek a lékař přímo na trati, pomoc byla také připravena ve zdravotnickém stanu na Jungmannově náměstí, v Golemu a na Václavském, kde se nacházel start i cíl.