„Letos bude o dvě ubytovny méně. Nepodařilo se nám nasmlouvat další ubytovny se soukromníky," uvedl Klinecký. Podle něj ale připravené kapacity budou stačit, v případě potřeby se zruší poplatek za přenocování na lodi Hermes a postaví se vytápěné stany s kapacitou až 250 míst.

Podle zastupitelky Ireny Ropkové (ČSSD), která měla sociální oblast na starosti před svým odvoláním z rady, by Praha měla mít zimní noclehárny ve vlastnictví. Jedná například o odkupu ubytovny v Michli.

Od poloviny listopadu

První zimní noclehárna s 80 lůžky se letos otevřela 16. listopadu. Minulou zimu fungovaly v Praze čtyři noclehárny s 400 lůžky, kromě Michle a Vackova ještě ve Vysočanech a Hostivaři. Poskytly přes 35 tisíc noclehů a magistrát za ubytování a další služby pro bezdomovce zaplatil zhruba 10,8 milionu korun.

Zhruba polovinu nákladů na uplynulou zimu stál provoz ubytoven spravovaných Centrem sociálních služeb Praha a pronajímaných od soukromníků. Zbylé peníze byly vynaloženy na služby od neziskových organizací.

Každý desátý je cizinec

Podle odhadů odborníků žije v Praze 4000 až 4500 lidí bez domova, 80 procent z nich jsou muži. Jen necelá třetina bezdomovců má v Praze trvalé bydliště, každý desátý je cizinec, nejčastěji ze Slovenska. Ubytovny jich využívá asi 80 procent, ostatní zůstávají na ulici, třeba kvůli psům, se kterými do center nesmí, nebo alkoholu, který v nich je zakázaný.

Čtěte také: Jan Kadlec: Cílem by se mělo stát, aby nikdo nemusel žít bez střechy nad hlavou