V metropoli letos vznikne asi 5,6 kilometru cyklostezek. Z rozpočtu na tyto investice Praha vyčlenila osm milionů korun, většinu nákladů ale pokryjí dotace z evropských fondů. Podle předsedkyně se v průběhu roku možná najdou další peníze v rozpočtové rezervě města.    

Praha letos postaví přes 1,6 kilometru stezky podél Strakonické ulice mezi Barrandovským mostem a Malou Chuchlí. Chystá se také další etapa výstavby mezi Kačerovem a Záběhlicemi, kde vznikne 2,6 kilometru dlouhá trasa. Podél Mladoboleslavské ulice budou mít cyklisté nově k dispozici 900 metrů stezky. V úseku mezi Výtoní a Na Slupi vznikne 500 metrů stezky a další úpravy přejezdu a dopravního značení ve vozovce.    

"Seznam akcí k realizaci na tento rok je kromobyčejně ubohý a zahrnuje převážně dodělávky z let minulých," řekl Vratislav Filler ze sdružení Auto*Mat. Podle něj tak zůstane bez řešení řada vytížených úseků, jimiž denně projedou stovky cyklistů. Z evropských fondů chce hlavní město na podzim získat zhruba 50 milionů korun na stavbu nájezdů na lávku zavěšenou pod Pražským okruhem mezi Komořany a Lahovicemi. Lávka stála asi 115 milionů korun, už několik let ale zůstává bez napojení na cyklostezku. "Konečně se nám podařilo dohodnout se s majiteli pozemků. Zastupitelstvo už schválilo odkup," uvedla Krobová Hášová. Stavba samotná začne asi až příští rok.    

Praha letos nainstaluje 200 až 300 nových stojanů

Výstavba jednoho kilometru cyklostezky stojí v hlavním městě od tří po desítky milionů korun. Pokud stezka vede třeba po mostní konstrukci, může se její cena pohybovat až mezi 105 a 175 miliony korun za kilometr. Výrazně levnější, v řádu stovek tisíc korun, jsou opatření na silnicích, především vyhrazené jízdní pruhy.    

Na území metropole je téměř 155 kilometrů cyklostezek a více než 500 kilometrů značených cyklotras. Loni Praha postavila 4,4 kilometru cyklostezek. V ulicích města přibylo 303 stojanů, konečný počet je tak nyní více než 1200. Letos chce Praha za dva miliony korun instalovat dalších 200 až 300 stojanů.    

Počet cyklistů se každý rok zvyšuje, od roku 2002, kdy Praha se sčítáním začala, narostl jejich počet desetinásobně. V loňském roce čítače zaznamenaly 1,3 milionu cyklistů. Podle průzkumů navíc přibývá lidí, kteří používají kolo ke každodenním cestám po městě, ne pouze k rekreaci. Mezi nejvytíženější trasy v Praze patří páteřní cyklostezka po pravém břehu Vltavy. Na Podolském nábřeží loni v červnu čítač zaznamenal přes 55.000 cyklistů.