Lidstvo tuto bylinu zná minimálně už tři tisíciletí. S moderními technologiemi v ní ale lidé nacházejí stále novější a sofistikovanější využití. Především pak v uplynulé dekádě se stále více skloňují léčebné účinky konopí, za nimiž stojí 2025 účinných látek, jež něm v byly dosud objeveny.

Dvaatřicáté výročí Sametové revoluce v Praze.
Praha si připomene výročí sametové revoluce. Oslavami bude rezonovat i Ukrajina

Vědci se navíc domnívají, že jich je ještě velká řada neidentifikována, jak na své přednášce v neděli uvedl například český chemik a vědec Lumír Hanuš.

Pro tyto a další vlastnosti se konopí stalo středobodem mnoha firem a výrobců, kteří nabízejí široký výběr produktů - od mastí, přes tinktury, kapky, ale také kosmetiku, jídlo a sportovní doplňky.

Konopí je také zajímavým zdrojem přírodního materiálu na výrobu oblečení, lan či obalového a stavebního materiálu. Vše bylo v Letňanech během tří dnů představeno vystavovateli z celého světa. Součástí programu byly i semináře v rámci odborné konference.

Rezervace Dja je od 28. září slavnostně otevřená.
Pítka do nového pavilonu goril v pražské zoo vyrobila firma z Lanškrouna

Desítky držení malého množství drog

Z pohledu policie letošní veletrh proběhl poměrně klidně. Pražští policisté nezjistili spáchání žádného trestného činu ani jiného závažného narušení veřejného pořádku. Museli se vypořádat zejména s regulací silničního provozu na komunikacích v blízkosti veletržního areálu.

Na druhou stranu přítomní policisté odhalili několik desítek přestupků držení malého množství omamných a psychotropních látek. „Všechny kolegové vyřešili udělením pokuty v příkazním řízení,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová.