Na dubnovém zastupitelstvu jedenácté městské části zastupitelé odvolali z funkce radního Jiřího Dohnala (Piráti). Tím vládnoucí koalice v čele s Hnutím pro Prahu 11 (HPP11) ztratila většinu a rozpadla se. Pro odvolání Dohnala zvedl ruku i bývalý senátor a člen HPP11 Ladislav Kos, který následně po tlaku hnutí na svou funkci rezignoval.

Na zastupitelstvu 8. června proběhla nová volba radního pro investice a majetek. Na tento post byl opět nominován Jiří Dohnal, a to svou stranickou kolegyní Zuzanou Böhmovou (Piráti). V hlasování získal návrh těsnou většinu 18 hlasů a stal se opět radním. To současně znamená i obnovení vratké koalice ve složení Hnutí pro Prahu 11, Pirátů a Prahy 11 Sobě.

„To, co se stalo 20. dubna, vyústilo v návazné jednání mezi původními koaličními kluby a skončilo včerejším hlasováním Pirátské organizace Prahy 11. Smluvní strany se dohodly na pokračování původního modelu a já jsem proto s nominací souhlasil,“ uvedl před svým znovuzvolením Dohnal.

Jiří Dohnal (Piráti).
Koalice na Praze 11 padla. Vrkoč z funkce odvolán nebyl, radní Dohnal skončil

Opozice v rozpravě, která předcházela, vystoupila tvrdě proti. „Osobně nebudu hlasovat pro zastupitele Dohnala a uvítal bych, kdyby podal rezignaci i na funkci zastupitele a přestal škodit Praze 11,“ vyjádřil se například Jan Dohnálek (ANO).

Volbu provázela plamenná vyjádření, a to i od Ladislava Kosa, který na zastupitelstvu vystoupil jako řadový občan s tím, že jeho odvolání zosnovala současná starostka Šárka Zdeňková (HPP11), protože nesdílel její nadšení pro koalici s Piráty, a tak se pro ní stal nepřítelem.

Zdeňková na vyjádření nereagovala a požádala před volbou o podporu přítomné zastupitele. „Žádám zastupitele o podporu volby radního tak, aby mohla rada městské části plnohodnotně dál fungovat, jak bylo stanoveno koaliční smlouvou a programovým prohlášením,“ uvedla.

Omluva za rasistické výroky do programu nepronikla

S návrhem zařazení usnesení omluvy za rasistické výroky do programu přišel zastupitel za ODS Martin Sedeke. „Navrhuji bod Omluva zastupitelstva MČ Praha 11 vietnamské komunitě za výroky člena rady MČ Prahy 11 Libora Vrkoče (HPP11), kterým byli označení za rákosníky a člena zastupitelstva Jiřího Štylera (HPP11), kterým byli označení za ,rákosky’. Výroky vzbudily hodně pozornosti a domnívám se, že jsou nepřijatelné,“ uvedl Sedeke. Bod ale hlasováním neprošel.

Jiří Dohnal poté k rasistickým výrokům uvedl, že v dodatku koaliční smlouvy existuje pasáž, která tyto rasistické výroky odsuzuje.

Libor Vrkoč.
Opozice v Praze 11 chce odvolat radního. Nemá prý respekt k vietnamské komunitě

„Deklaruje také, že s nimi nechce mít nic společného – koalice se k tomu staví negativně a chce je jasně odmítnout,“ uvedl s tím, že se pan Vrkoč (HPP11) na minulém zastupitelstvu omluvil a uvedl, že byl výrok nešťastný.