Úsek 511 by měl být zatím nejbližším úsekem Pražského okruhu, který se má stavět. Jeho přípravy se ale vlečou a nabírají zpoždění. Naposledy došlo k chybě při zahájení územního řízení u stavebního úřadu Prahy 22. Loni v listopadu kvůli tomu úřad kritizoval tehdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík. Podle zatím posledních informací v letáku ŘSD by měla stavba začít v roce 2022, územní rozhodnutí už chce mít ŘSD letos v dubnu.

Praha představila nový plán na dokončení Městského okruhu.
Poslední úsek okruhu čeká průzkum. Stavba je ale ještě daleko

Podle Scheinherra bylo loni hlavním úkolem vyřešit, jakým způsobem lze zelené pásy vykupovat společně s ŘSD tak, aby majitelé pozemků nemuseli absolvovat jednání se zástupci magistrátu a potom zvlášť i s ŘSD. 

Jedinou možností je jednání

„Pozemky jsou totiž často pod budoucí částí Pražského okruhu i zelenými pásy. Brzdila nás tu vnitřní pravidla ŘSD. Zatímco my v Praze můžeme pozemky vykupovat už před získáním územního rozhodnutí, a také to tak děláme, ŘSD musí na územní rozhodnutí vždy vyčkat, a teprve potom vykupovat,“ dodal Scheinherr.

Pražský okruh.
Sen končícího ministra dopravy: velký okruh chránící Prahu před auty

Výkup pozemků pro takzvaný zelený pás, který má mít celkovou rozlohu 251 hektarů a má být přirozenou bariérou mezi zástavbou a dálnicí, začne letos. „Souběžně jsme začali jednat s majiteli dotčených pozemků. Zelené pásy nejsou veřejně prospěšnou stavbou, jednání je tedy jedinou možností a nepřipadá v úvahu například vyvlastňování,“ upřesnil náměstek primátora Scheinherr.

Hlavní město postupuje podle plánu

Podle něj je největší soubor pozemků k vykoupení v okolí mimoúrovňové křižovatky Dubeč, která významně zatěžuje Běchovice, byť je v katastru Dubče.

„S majitelem jsme se sešli s vypracovaným předběžným posudkem nacenění od znalců, kteří představili předběžnou cenovou hladinu. Pro pozemky v okolí křižovatky v Dubči už máme i finální posudek s konkrétními cenovými nabídkami od magistrátu a jednání pokračují dále. Zároveň jsme ale i tady závislí na jednání ŘSD. My jsme už majiteli dotčených pozemků nabídku dali, na nabídku ŘSD ale majitel stále čeká,“ dodal Scheinherr. Letos má město na výkupy v rozpočtu zhruba 200 milionů korun.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr Karel Havlíček (za ANO) cestovali v úterý po Středočeském kraji vlakem. České dráhy kvůli nim nasadily modernější vlak.
81 Kč, 68 Kč, desetikačka? Jak „důchodce“ Babiš cestoval vlakem v okolí Prahy

Podle náměstka Scheinherra hlavní město postupuje podle plánu. „Rychlejší postup komplikuje především nestabilita na ministerstvu dopravy. Mění se ředitelé ŘSD, mění se ministři dopravy a tyto změny vždy celý proces úplně zastaví. Referenti musí vždy čekat, zda bude nové vedení souhlasit s předchozím postupem a bude na něj chtít navázat,“ dodal.