Jen v červenci hygienici v Praze vyrazili prověřovat stížnosti do 25 podniků. Nejčastěji strávníci kritizovali svinčík a zcela nevyhovující podmínky. Pardon: oficiálně se hovoří o „nedostatečné provozní hygieně“ a o „stavebně technickém stavu provozoven“. A ne vždy to projde bez újmy.

Na zdravotní potíže, které si nechtěně zaplatili společně s jídlem, strávníci v Praze jen během prvního prázdninového měsíce upozornili hygienu sedmnáctkrát. Letos, kdy si kdekdo stěžuje, jak je v restauracích draho (a mluví se o tom, jak lidé jejich návštěvy omezují) to bylo o sedm případů více než loni; tenkrát po skončení covidového půstu. Po prošetření dali hygienici za pravdu jedenácti stěžovatelům: jejich podněty označili jako oprávněné.

Čínská restaurace SHANG HAI - Anglická ulice.
Hygienici zavřeli v Praze za půl roku čtyři restaurace. Kvůli špíně a hlodavcům

Takové oznámení lze pražským hygienikům nyní poslat na pár kliknutí (což je novinka): stačí vyplnit tabulku pod odkazem. Zvracení? Teplota? Průjem? Křeče v břiše? Tohle vše stačí jen zaškrtnout. Nechybí ale ani prostor na popis obtíží vlastními slovy. Hygienici se také ptají, čeho si spotřebitel všiml předtím, než ho pokrm prohnal: zda například zaznamenal zápach, podivnou konzistenci, neobvyklou barvu, nevyhovující teplotu – nebo třeba přítomnost škůdců. Nemusí ale zůstat jen u slov: připojit lze i fotografie.

Potřebu uklízet někde nevidí

Že někde personál přistupuje k dodržování pravidel s hodně velkorysým nadhledem, potvrzují poznatky z červencových kontrol. Ocenění přešlap měsíce by asi bylo možno udělit za suroviny skladované na podlaze, navíc vyskládané kolem záchodové mísy. Vážně: přímo na toaletě. 

Záchranáři ve Strašnicích.
Několik hostů hotelu v Praze mělo zažívací potíže. Hygienici potvrdili salmonelu

V zázemí jiného podniku kontrolu z hygieny nepotěšil pohled do znečištěného dřezu v přípravně zeleniny. Tam ležel i nedopalek cigarety. V té souvislosti hygienici zdůrazňují, že zakázané je v provozovnách stravovacích služeb jak kouření návštěvníků, tak personálu. Zástupci hygieny objevili třeba i znečištěný mrazák s uloženými potravinami, které společně skladovány být nemají. Výjimkou pak nebyly špinavé kryty vzduchotechniky nad sporákem s kapkami mastnoty a prachovými částicemi ani znečištění stěn v kuchyni či podlahy pod pracovními stoly.

Pokuty za půl druhého milionu

Za červenec hlásí pražští hygienici 167 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, přičemž nešlo jen o restaurace, ale také bufety, cukrárny, stánky, ale i zaměstnanecké jídelny či kuchyně zařízení sociálních služeb. Padlo 26 pokut v celkové výši 140 tisíc korun. Vedle špíny patřily k častějším problémům nedostatky týkající se skladování potravin, označování rozpracovaných pokrmů nebo ochrana před kontaminací.

Ilustrační foto.
Pokuty za 1,5 milionu: Středočeští hygienici našli pochybení týkající se jídla

Za prvních sedm měsíců roku uskutečnili pražští hygienici celkem 1550 kontrol ve stravovacích zřízeních. Vyměřili při nich 265 sankcí dohromady za 1,45 milionu. V průměru padlo za měsíc v Praze 38 pokut se součtem 207 tisíc korun.

U stánků na Letné byly výhrady jen drobnější

-Pokuty dohromady za tři tisíce korun, o něž se podělili tři provozovatelé stánků, vyměřili pražští hygienici v rámci srpnových kontrol stánků s občerstvením na festivalu Letní Letná. Prověřovali celkem deset stánků. Celkový dojem? Až na drobné výjimky v pořádku.
-K nedostatkům se zařadily například znečištěný mixér nebo špinavá nádoba na potraviny či přepravka. Nepořádek se našel také na podlaze stánku, ale i na vnějším obalu gastronádoby s uskladněným těstem. Naopak k samotné práci na stáncích hygienici výhrady neměli; problémy nebyly ani se zajištěním pitné vody či podmínek pro mytí rukou personálu.
-Stejně jako při jiných kontrolách došlo na prověřování doby použitelnosti surovin, značení polotovarů vlastní výroby či informace o alergenech. Pozornosti však neuniklo ani sledování teploty: jak vybavení stánků chladničkami a mrazáky, tak dostatek zařízení pro uchovávání teplých pokrmů.