Začátkem února Deník informoval o uzavřené čínské restauraci Shang Hai v Anglické ulici na Vinohradech. Zákaz činnosti dostala za výskyt trusu hlodavců, výrazné znečištění prostor i za celkově zanedbaný úklid. Uzavření podniku trvalo deset dní - do další kontroly inspektorů a opětovného otevření restaurace.
Od té doby inspektoři vydali zákaz dalším třem provozovnám v Praze. Výrazné prohřešky vedoucí až k uzavření restaurací se podle dat SZPI týkají v metropoli většinou asijských kuchyní.
Výskyt trusu hlodavců nebo stopy po jejich působení našli inspektoři ve vietnamské restauraci Hi Viet Food v Makovského ulici v pražských Řepích, kterou zavřeli na konci března. „Kontrolovaná osoba ukončila činnost na této provozovně,“ uvedli poté inspektoři.
Podobný případ odhalili v libušské provozovně Thuc phám cháu a. Při kontrole tam našli kromě trusu hlodavců a zanedbaného úklidu i nevhodně uskladněné potraviny. Náprava trvala skoro týden, v případě skladu dokonce měsíc.
Plíseň v bývalé výrobně
Částečné uzavření postihlo i české rodinné řeznictví, které funguje současně jako jídelna. „Splnili jsme všechny požadavky a zákaz máme už dávno uvolněný. Šlo o výskyt plísně v přípravně, která dříve sloužila k výrobě uzenin. Ty tu už několik let nevyrábíme,“ uvedl na dotaz Deníku majitel uzenářství Ladislav Mrázek s tím, že přípravnu dali do pořádku i přesto, že už ji nevyužívají.
„Byla tu firma, která plíseň zlikvidovala, vymalovali jsme a k uvolnění částečného zákazu došlo přibližně po dvou měsících, co nám tuhle část zavřeli,“ dodal.
Problém byl podle Mrázka způsoben tepelným mostem a přístavbou propojovací chodby sousedního činžovního domu, která je současně stropem zasažené přípravny. Provozovna nyní čeká na vyjádření ředitele SZPI, který má posoudit zdokumentovanou nápravu.
Pokuty desítky tisíc a více
Správní řízení o uložení pokuty trvá vzhledem k procesním lhůtám i několik měsíců. Pokuty se u podobných typů prohřešků pohybují od řádu desítek tisíc korun výše.
Jak upřesnil mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva, je-li jakákoli provozovna částečně nebo zcela uzavřena z důvodu závažného porušení hygienických předpisů, je zveřejněna na webu Potraviny na pranýři a zároveň je prodejci inspektory uloženo, aby zjištěné nedostatky odstranil.
Jakmile tak učiní, informuje SZPI a inspektoři provedou opakovanou kontrolu. „Pokud na místě konstatují, že prohřešky provozovatel odstranil, zákaz uvolní. V opačném případě zůstává zákaz v platnosti. Je na provozovateli, jak rychle situaci vyřeší. Většina provozovatelů je však motivována nevyhovující stav odstranit co nejdříve, aby dosáhli uvolnění zákazu,“ dodal pro Deník Kopřiva.
V roce 2022 inspektoři SZPI vykonali 29 875 kontrolních vstupů do provozoven maloobchodního prodeje, 14 988 vstupů do provozoven společného stravování, 11 626 vstupů ve výrobě potravin, 2 312 kontrol ve velkoskladech, 693 v prvovýrobě a 2 339 v ostatních místech, například při přepravě nebo v celních skladech.
V loňském roce SZPI provedla v restauracích, bistrech, pivnicích, barech, cukrárnách a dalších typech provozoven společného stravování celkem 14 988 kontrol. Porušení právních předpisů zjistila u téměř každé čtvrté kontroly v segmentu.
Při kontrolách zaměřených specificky na dodržování hygienických předpisů nevyhověla téměř třetina kontrolovaných provozoven.
V roce 2022 bylo ukončeno 3 202 správních řízení za nedodržení potravinového práva ze strany provozovatelů, kterým SZPI pravomocně uložila pokuty v celkové výši 109 801 000 korun, což je o přibližně 20 milionů korun více než v předchozím roce. Uložené pokuty jsou příjmem státního rozpočtu.
(Pozn.: Uvedená čísla jsou za celou Českou republiku.)
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)