Teprve další vyšetření ovšem odpoví na otázku, zda se jedná o obávaný podkmen H5N8. Obávaný zvláště mezi chovateli drůbeže, protože pro ptáky je smrtící (avšak přenos na člověka zatím nebyl zaznamenán). Již v minulých dnech byl prokázán v tělech mrtvých labutí nalezených na Střeleckém ostrově rovněž v centru metropole a na Vltavě nedaleko holešovické tržnice. V těchto případech šlo vždy o jeden kus.

Chovatelé by měli zachovávat bezpečnostní opatření 

Sobotní testy v národní referenční laboratoři potvrdily onemocnění ptačí chřipkou také u uhynulých labutí nalezených v dalších regionech – v Kolíně a v Hradci Králové. Protože se jedná o ptáky volně žijící v přírodě, nejsou přijímána žádná mimořádná opatření – na rozdíl od výskytu onemocnění v chovech, které veterináři společně s hasiči nekompromisně vybíjejí. Nejblíž hlavnímu městu byl zlikvidován tisícihlavý velkochov v Lázních Toušeň na Praze-východ.

Aktuální zjištění nicméně naznačují, že mezi volně žijícími opeřenci je vysoce nakažlivá ptačí chřipka rozšířena. Pro chovatele je proto důležité zachovávat bezpečnostní opatření. Především bránit kontaktu chované drůbeže, jak hrabavé, tak vodní, i dalšího ptactva s jakýmikoli divoce žijícími jedinci. Znamená to nejen držet své chovy pod střechou a zasíťováním chránit i všechny otvory, ale také zabránit kontaktu volně se pohybujících ptáků s krmivem.

Čtěte také: Potvrzeno: na ptačí chřipku uhynula v Praze druhá labuť