České ministerstvo životního prostředí (MŽP) uvedlo, že poskytuje veřejnosti všechny dostupné informace, které od Polska získává.

"Vláda ve svém programovém prohlášení slibovala, že bude transparentní, a tomu se tak v tomhle případě nestalo. Česká vláda musí mít data o podzemní vodě v oblasti uhelného dolu Turów a nevypouští je, nebo respektive nezveřejňuje je všechny. Z důvodu jakého, to se asi můžeme ptát, ale spoustu studií nevládních ekologických organizací ukazují, že těžba v hnědouhelném dole Turów není dobrá pro okolní krajinu, ať na polské, německé nebo české straně, a česká vláda se těmto obviněním nebo těmto analýzám nevládních organizací brání a říká, že tomu tak není," řekl Lukáš Skála z hnutí Fridays for Future.

Demonstranti se nejdříve shromáždili před polskou ambasádou. Jejich transparenty hlásily hesla jako "Uhlí se přece nedá pít", "Vládo, nechráníš životní prostředí" či přeškrtnutou číslici 2044.

Demonstrace před Národním muzeem v sobotu 11. března, která navázala na předchozí nahlášený protest proti chudobě. Policisté bránili v přístupu k muzeu lidem, z nich mnozí se vyjadřovali „protiukrajinsky“.
U Národního muzea jsme konflikty nevyvolávali, brání se policisté

Demonstranti se pak průvodem přesunuli na Klárov, a následně k nábřeží, kde jedna z účastnic demonstrace vystoupila s tanečním představením o úbytku vody v Turówě. Průvod byl následně zakončen před sídlem vlády ve Strakově akademii, po cestě demonstranti volali hesla jako "Uhlí - ropa - plyn, patří do dějin".

Česko-polská dohoda o řešení vlivu těžby v dole Turów byla uzavřena 3. února loňského roku. Polsko vyplatilo Česku jako náhradu za škody způsobené těžbou 45 milionů eur (přibližně 1,1 miliardy Kč) a Česká republika stáhla žalobu na Polsko, kterou kvůli dolu podala u Soudního dvora EU.

Ekologické organizace ale smlouvu kritizují, jelikož podle nich nechrání české občany před ztrátou vody.

Zdroj: Deník/Radek Cihla

Letos na konci února povolilo Polsko prodloužení těžby v dole Turów do roku 2044. Ekologové s rozhodnutím nesouhlasí, protože podle nich vychází z nesprávného posouzení dopadů těžby na životní prostředí v Česku, Polsku i Německu.

Veřejný pochod s požadavkem snížit rychlost v Praze na 30 km/h a upozornit na klimaticky kolaps.
30 pro Prahu. Aktivisté opět blokovali provoz na Nuselském mostě

Podle MŽP poskytuje resort veřejnosti transparentně a podle zákona všechny dostupné informace, které od polské strany získává, uvedlo dnes ministerstvo v tiskové zprávě.

"Po roce existence mezivládní Dohody o Turówu platí, že polská strana skutečně své závazky plní, probíhá velmi intenzivní komunikace. Díky tomu máme konečně možnost téměř on-line monitorovat vliv těžby na životní prostředí, máme data o stavu podzemních vod, o hluku a kvalitě ovzduší," uvedl Michal Pastvinský, ředitel zahraničního odboru MŽP a zmocněnec za ČR pro Dohodu o spolupráci k řešení vlivů těžební činnosti v povrchovém hnědouhelném dole Turów.