„Dílčí opravy jednotlivých havárií nevedly ke zlepšení situace, naopak dochází k dalšímu nekontrolovanému vypadávání zdiva na navazujících úsecích stěny," píše se v příloze usnesení.

Bastion u Božích muk, který je označován římskými číslicemi XXXI, vznikl při přestavbě původního gotického opevnění na barokní. Už před pěti lety investovala Praha 2 do oprav bastionu a vybudování restaurace 35 milionů korun. Stavba je zapsaná v Ústředním seznamu kulturních památek.

Severní zeď bastionu se zřítila v březnu roku 2012, stavební úřad tehdy nařídil jen nutné zabezpečovací práce. Další část zdi se sesunula v únoru roku 2013 a následně se v létě uvolnily další kameny v místě první havárie.

V současné situace je nutné postupné rozebrání zdiva, zhotovení ocelového roštu a jeho zakotvení k jižní opěrné zdi. Zároveň má být vybudovaný systém odvodnění a závlah.

Vznik novoměstského opevnění bezprostředně souvisel se založením Nového Města Karlem IV. v roce 1348, hradby byly přestavěny na přelomu 17. a 18. století.