Jakási centrála pochopitelně sídlí na Karlově náměstí na území Prahy 2, ale další pracoviště se nacházejí třeba v Praze 6 či na Zbraslavi. Nemocnice tak musí řešit docela náročnou logistiku a do dopravní obsluhy několika různých lokalit patří také převoz nemocných.

Vnitronemocniční dopravu, jak se těmto převozům říká, neposkytuje zdravotnická záchranná služba a ani není hrazena ze zdravotního pojištění. Sanitky si tedy zajišťují nemocnice samy, nebo najímají smluvní dopravce. Magistrátní dotace v celkové hodnotě 2 347 400 korun tak určitě přijde vhod.

Nemocnice Milosrdných sester svatého Karla Boromejského a kostel na Malé Straně. Ilustrační foto.
Praha poskytla církevní nemocnici dotaci ve výši 950 tisíc korun

„Jsem rád, že tato finanční injekce mohla pomoci při tak náročných úkolech, jako je bezpečný převoz kriticky nemocných pacientů. Sám jsem se o tom mohl osobně přesvědčit a vím, že bude mít pozitivní dopad nejen pro pacienty, ale i personál Všeobecné fakultní nemocnice,“ uvedl radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO) v tiskové zprávě.

Lacko si na středečním slavnostním předání dotace dokonce vyzkoušel resuscitaci. Novinářům doktoři představili konkrétní přístroje a vysvětlili, jak funguje tzv. KARIM v rámci Všeobecné fakultní nemocnice. Zkratka KARIM znamená Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, která zahrnuje několik specializovaných pracovišť a o kriticky nemocné tu pečují na 25 intenzivních lůžkách.

Nemocnice Motol.
To se nedá ničím vysvětlit. Nemocnice pořizovaly léky bez soutěže, zjistil NKÚ

Sanitky s logem VFN nyní navíc díky Praze budou vybaveny transportním monitorem vitálních funkcí s defibrilátorem a kardiostimulátorem, transportním ventilátorem, přístrojem pro mechanizovanou resuscitaci, lineárním dávkovačem pro přesné dávkování léků, odsávačkou i záchranářským batohem s kolečky.

„Tato dotace usnadní práci vysoce specializovaným lékařům a zdravotníkům, kteří denně zachraňují lidské životy a zvýší šanci nemocných na přežití. Magistrátu za pomoc děkujeme, protože zapadá přesně do snahy našeho zařízení: Pomáhat a uzdravovat,“ řekla ředitelka VFN Dana Jurásková, která začínala jako zdravotní sestra a působila i jako ministryně zdravotnictví.

Zdravotní sestra. Ilustrační foto.
Pražské zdravotnictví je v nejlepší kondici. Radní chce metropolitní nemocnici