Z dnes schváleného materiálu vyplývá, že městskou pokladnu bude linka stát 3,54 miliardy korun bez DPH, Pražská vodohospodářská společnost (PVS) zaplatí jako správce vodovodní sítě 2,26 miliardy bez DPH. Pokud bude mít město nedostatek peněz, nabízí se možnost využít část úvěru od Evropské investiční banky na výstavbu metra do Motola.

„Kdyby došlo na lámání chleba a nebylo možné peníze najít v rozpočtu hlavního města, pak existují dva mimorozpočtové zdroje, zdroje z prodeje majetku," řekl dnes novinářům primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). K dispozici by brzy měly být peníze za uskutečněný prodej části Pražské teplárenské – Energotransu. „Jde o 2,5 až tři miliardy korun, které na účet hlavního města teprve doputují," uvedl Hudeček. Druhou možností by byla privatizace městských bytů. „To jsou další cca dvě miliardy korun," dodal primátor. Městská rada ale zatím nepočítá s tím, že by tyto peníze využila k přestavbě čistírny.

Zvyšování poplatků za vodu

Nákladná stavba bude podle všeho pro Pražany znamenat další zvyšování poplatků za vodu. Připustil to i Hudeček. Rozhodnutí o zdražení by mělo padnout v příštím roce. Zda se tak opravdu stane, ale zatím není zcela jasné. Politici se totiž před volbami do nepopulárního kroku patrně nepohrnou. Naposledy se poplatky za vodu v Praze zvyšovaly na začátku letošního roku, a to o 11,07 procenta na 64,65 koruny bez DPH za metr krychlový. Vybere se tak o 700 milionů ročně navíc.

Okamžité zvyšování vodného a stočného dnes odmítl náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09), podle něhož nebude nutné ani zdražování o inflaci. „Tak, jak je to teď nastaveno, způsob financování a objemy finančních prostředků, tak to není nutné," řekl Nouza na dotaz ČTK.

Výstavba linky je první fází celkové modernizace čistírny, která by v konečném součtu měla stát přes deset miliard korun. V dalších etapách musí Praha vložit miliardy do stavby čerpací stanice, opravy staré vodní linky a technického řešení kalového hospodářství. Stavbu nové vodní linky zahájí konsorcium čtyř firem. „Do konce roku by měl zhotovitel požádat a zahájit proces vydání stavebního povolení na novou vodní linku," uvedl Nouza.

Nová linka bude čistit vodu pro asi 1,4 milionu lidí. „Vodní linka bude obsluhovat 60 až 65 procent splaškové kanalizace, která přijde do ústřední čistírny," uvedl Nouza.

Ekologické limity

Praha měla začít plnit ekologické limity pro obsah dusíkatých látek v odpadních vodách už od roku 2011. Vyjednala si ale výjimku. Pokud do stanoveného termínu podmínky nesplní, hrozí jí vysoké sankce od České inspekce životního prostředí i Evropské komise. „Po roce 2017 nebudeme do Vltavy vypouštět něco, co by ohrožovalo město Prahu z hlediska případných pokut," uvedl Nouza. Případné sankce by byly v milionech korun denně.