Jsou po operaci či po úraze a nemají střechu nad hlavou.

Takové kandidáty přijme nově vznikající zařízení s léčebnou péčí, které bude mít adresu v osmém obvodě v Ďáblicích. Jakási nemocnice pro bezdomovce vznikne z objektu, který patřil domovu pro seniory v Kubíkově ulici.

„Označení nemocnice neodpovídá příliš záměru. Jedná se spíše o azylový dům s ošetřující péčí, do kterého budou přijati bezdomovci, kteří byli hospitalizovaní a z nemocničního pobytu by se měli vrátit zpět na ulici. Zařízení bude sloužit na doléčení pacientů,“ popsal podrobnosti Tomáš Ján, ředitel Centra sociálních služeb.

Podle něj se totiž v praxi stává, že nemocnice propustí pacienta do domácího ošetření s receptem v ruce. „Jenže lidi bez přístřeší si léky na recept nekoupí, pak je neberou a velmi často se stává, že jsou odvezeni zpět do nemocnic, což je neekonomické,“ vysvětlil Ján s tím, že v Praze měli případ muže, který byl po složité operaci srdce – a nebylo možné, aby se vrátil zpět na ulici. Podle Jána budou přísná pravidla pro to, jací lidé budou na doléčení chodit. Azylový dům nebude přijímat lidi z ulice.

Jeho kapacita bude 25 až 28 lůžek. O nemocné bezdomovce by se mělo starat celkem 15 ošetřovatelů. Podle odhadů Jána lidé bez přístřeší poleží v nemocnici maximálně čtrnáct dnů.

Inspirace ze zahraničí

V budově bude i ordinace lékaře. Autoři projektu se inspirovali v zahraničí. V Německu, Rakousku či v britském Londýně jsou takové domy se zdravotní péčí pro bezdomovce běžné. V Praze by se jednalo první podobné zařízení, které by v metropoli vzniklo.

Hlavní město ale nedokáže odhadnout náklady na provoz zařízení. „Vyhodnoceny mohou být teprve po roce provozu,“ dodal ředitel Centra sociálních služeb Tomáš Ján.

Podle radního pro oblast zdravotnictví Ivana Kabického (ODS) je nemyslitelné, aby město platilo ze svého rozpočtu lékaře, který by byl denně přítomen v zařízení.

„Dovedu si představit, že lékař bude jen několik dnů v týdnu. V zahraničí, například v Londýně, je tato služba zajišťována výhradně na bázi dobrovolných pracovníků,“ dodal Kabický s tím, že lékaře bude město platit jen v prvních měsících, kdy bude dům uveden do provozu. Pak chce hledat dobrovolníka.

Ludmila Tomešová z Centra sociálních služeb uvedla, že nejčastějšími kandidáty pro přijetí budou vedle pacientů po závažných operacích i lidé s virózou či angínou a lidé s typickým onemocněním bezdomovců, jímž jsou bércové vředy.

Objekt, kde město nemocnici hodlá založit, čeká na podzim rekonstrukce. Dům s následnou ošetřovatelskou péčí by měl činnost zahájit letos v zimě.

ANKETA: Mají mít lidé bez domova špitál?

Michaela B.
Je to asi dobrý nápad, ale někteří by domov mít mohli, kdyby chtěli.

Jana H.
Úplně pro nejsem, ale chápu, že po operaci jít na chodník nemohou.

Marie. T.
Ne. Neplatí si zdravotní pojištění, takže to asi nepotřebují.