„Příští týden by měla jít vyhláška a tržní řád do připomínkového řízení, kde budou mít možnost vyjádřit se k návrhu i jednotlivé městské části,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Pokud vše půjde dobře, mohli bychom novelu během podzimu projednat,“ doplnil.

S tím ale nesouhlasí zastupitel Václav Novotný, předseda klubu TOP 09 a nezávislých. „Novela je zatím takový polotovar, který ještě není ani dopsaný. Teprve příští týden se sejde ředitelka odboru s primátorkou, takže velmi pochybuji, že to půjde do připomínkového řízení už příští týden,“ tvrdí.

Dechová zkouška. Ilustrační foto.
Policisté měřili rychlost, odhalili i alkohol za volantem

Praha 1 a 2 zpřísnění vyhlášky vítají 

Vedení Prahy 1 novelu vyhlášky jednoznačně vítá. „S tímto návrhem naprosto souhlasíme,“ uvedla mluvčí městské části Veronika Blažková. Podporu nalezne magistrát také u městské části Praha 2, která do Pražské památkové rezervace zčásti patří.

Podle místostarosty dvojky Martina Víška už před rokem, kdy se o novelizaci obecně závazné vyhlášky o zákazu požívání alkoholických nápojů na veřejných prostranstvích začalo diskutovat, vedení Prahy 2 navrhovalo, aby platil plošný zákaz konzumace alkoholu na prostranstvích na celém území Prahy 2. „Vymezilo by se pouze několik míst, kde by konzumace možná byla, například na náplavce Rašínova nábřeží nebo v Riegrových sadech,“ tvrdí.

Pití alkoholu. Ilustrační foto.
Za pití alkoholu na zapovězených místech hrozí až dvojnásobná pokuta

Piráti s novelou nesouhlasí 

Podle zastupitele Mikuláše Ferjenčíka z České pirátské strany je už dnešní platná vyhláška o zákazu konzumace alkoholu příliš přísná. „Není důvod k tomu, aby byl plošný zákaz pití alkoholu na Petříně,“ konstatuje. „Vyhláška se používá účelově na šikanování lidí. Vždyť už teď není v centru téměř žádné místo, kde byste mohli legální pít alkohol,“ uvedl. Naopak by podle něj bylo více než vhodné, aby se počet míst, kde je zakázané pít alkohol, snižoval, a zlepšila se vymahatelnost pokut.

„Zákaz pití je stejně jen protibezdomovecká vyhláška, aby měla policie nástroj, jak tyto lidi kdykoli vyhnat odkud chtějí,“ komentuje. „Navíc je před volbami, takže aby bylo vidět, že politici něco dělají, řeší každý problém další vyhláškou, i když je v praxi nepoužitelná,“ doplnil Ferjenčík.

Ilustrační foto.
Průzkum: Alkohol dostanou o Velikonocích dvě třetiny koledníků