Od počátku koronavirové krize Praha zprovoznila několik humanitárních ubytovacích míst pro osoby bez domova. I po ukončení nouzového stavu město počítá s tím, že se o část z 300 nyní ubytovaných bezdomovců postará.

Matěj Stropnický pro Deník: Jak jsme zaměstnali pana Jirku

Smlouvy s objekty, které město pro humanitární ubytování využívá, jsou v současné chvíli uzavřeny do konce června. Plán, který v pondělí radní hlavního města schválili, počítá s tím, že si je město pronajme i do budoucna.

Pomoc je zaměřena dlouhodobě

„Podařilo se ubytovat stovky ohrožených starších osob a ochránit je před nákazou. Rovněž se u nich zlepšil zdravotní stav, díky čemuž město ušetřilo finanční prostředky na převoz těchto občanů do nemocnic nebo záchytek. Postupně se také daří snižovat náklady města na jejich ubytování, mimo jiné díky tomu, že platí nájem z dávek na bydlení či vlastních příjmů,“ vypočítává radní hl. m. Prahy pro oblast bydlení Adam Zábranský.

Obžalovaný Ondřej Kos stanul 19. června 2020 před senátem Městskému soudu v Praze, který začal projednávat loňské ubodání bezdomovce v pražských Vršovicích.
Říjnová vražda před soudem. Mladý muž se přiznal, že ubodal bezdomovce

S nájemníky intenzivně spolupracují sociální pracovníci, kteří jim pomáhají při vyřizování dokladů či dávek, v hledání práce a řešení dalších potřeb. Pro osoby se zdravotními obtížemi je vyhledávána vhodná lékařská péče. Řeší se i klíčový problém, kterým je zajištění návazného ubytování či bydlení.

„Je to velká šance ukončit bezdomovectví alespoň části občanů a dát jim tak možnost znovu se postavit na vlastní nohy, stabilizovat se a najít si práci a bydlení. Ukončování bezdomovectví je ve výsledku výhodné úplně pro všechny,“ podotýká radní Zábranský.

Obchodní dům Máj/My.
Členové Klubu za starou Prahu už neradí městu, odešli kvůli Máji