„Lhůty v harmonogramu tvorby plánu půjdou dle mého názoru zkrátit, takže věřím, že regulační plán budeme mít dříve než příští rok v lednu," řekla Plamínková.

Mapa má být hotová v dubnu 

Praha chce mimo jiné nejprve zmapovat postupy evropských měst. Pak vybrat vhodná opatření pro Prahu a zároveň území, na kterém by byla zaváděna.

To udělá speciální pracovní skupina. Mapa, kde by byla opatření zavedena, by měla být hotova v dubnu. Finální návrh pak v září. „Potřebujeme dosáhnout za co nejmenšího nepohodlí pro Pražany a co největšího efektu," řekla Plamínková. Své postupy při smogu vypracují také některé městské organizace, například Technická správa komunikací nebo dopravní podnik.

Praha by měla opatření vyzkoušet 

Opoziční zastupitel Filip Humplík (ODS) vyzval zejména k urychlení vypracování a zavedení regulačního plánu. „Nemůžeme nechat Pražany další zimu ve smogu," řekl.

V rámci diskuse pak řešili členové výboru také případné zavedení MHD zdarma, o kterém letos v lednu vedení města uvažovalo. Zastupitel a místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ/Trojkoalice) uvedl, že by Praha měla opatření vyzkoušet. „Jinak se nedozvíme, jaký to má dopad," řekl.

Meteorologové nevyloučili, že by mohl být vyhlášen druhý stupeň 

Poslední platný regulační řád Praha měla v roce 2012, ale ten již neplatí. Původní plán ale řešil především problém se zplodinami z výfukových plynů, které Prahu v současné době příliš netrápí. Největším problémem jsou prachové částice označované jako PM10.

Meteorologové vyhlásili v Praze kvůli vysokým koncentracím prachu v ovzduší smogovou situaci v úterý ráno. Současně nevyloučili, že by mohl být vyhlášen i druhý stupeň, tedy signál regulace.

V Praze byla smogová situace vyhlášena i na počátku února

Smogová situace bývá vyhlašována, pokud aspoň na polovině měřicích stanic překročil výskyt škodlivin dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles. V hlavním městě byla tato situace naposledy na počátku února.

Čtěte také: Pražský dopravní podnik koupí 14 elektrobusů