„Projekt promění pomocí speciálního videoprojektoru jednu z jinak fádních městských zdí v plochu kontinuálně prezentující současné umění," uvedl Kovář. „První projekce bychom rádi spustili ve čtvrtek večer a pokračovali kontinuálně každou noc. Momentálně máme připravenou dramaturgii na celý měsíc a budeme čekat na zájem tvůrců. Svá díla může kurátorům nabídnout každý i mimo uměleckou obec," uvedl Kovář a doplnil, že stačí nahrát obrázek nebo videosekvenci do webového formuláře.

Zářijová permanentní projekce 

Za iniciativou stojí kopřivnická společnost Lumitrix, která vyvinula videoprojektor pro použití v exteriérech a může tak promítat na jakoukoli urbanistickou plochu po téměř neomezenou dobu.

Na projekt Lumiverse v září naváže permanentní projekce, tentokrát umístěná na podestu restaurace Expo 58 na nábřeží Kapitána Jaroše. Bude součástí doprovodného programu festivalu Lunchmeat, který je věnovaný pokročilé digitální hudbě a novým médiím, a nabídne díla vytvořená zahraničními vizuálními tvůrci na základě mezinárodní výzvy.

Prezentace uměleckých děl 

Premiérově se tak v Praze představí umělecké projekce promítané několik týdnů na jednom místě. „Na rozdíl od klasických jednorázových videomappingových projekcí představí díla, která se budou v čase vyvíjet. Primárním cílem společného projektu je kromě prezentace kvalitních uměleckých děl dlouhodobě proměňovat a oživovat veřejný prostor," dodal Kovář.

Více informací je na www.lumiverse.com.

Čtěte také: V pražském kině Dlabačov chystají přehlídku nových českých filmů