Zajímavostí je, že stejné místo lidé mohou navštívit i v jiných světových metropolích: v tuto chvíli už je ve třech městech, naposled, tuto sobotu, bylo odhaleno v centru Barcelony.

„Praha je s osobností Václava Havla neodmyslitelně spojená a proto by v ní pamětní místo tohoto výjimečného člověka nemělo chybět. Jedná se o netradiční památník symbolizující demokratický dialog, který byl pro Havla tolik důležitý," řekl pražský primátor Tomáš Hudeček.

Ten byl také členem delegace, která o víkendu odhalila pamětní místo v Barceloně. Primátor již o plánu vybudování místa jednal se zástupci projektu tzv. Havel´place.

Hledání nejvhodnější lokality

Odhalen veřejnosti by mohl být ještě v první polovině letošního roku. Hlavním úkolem je nyní společně vybrat nejvhodnější lokalitu.

„Chtěli bychom nalézt místo, které bude lidem dobře dostupné a zároveň bude vhodné pro setkávání a diskuzi. Zaměřili jsme se proto na centrum metropole. Jednou z možných variant je i pražská Kampa," dodala výkonná ředitelka Knihovny Václava Havla Marta Smolíková, která projekt se Studiem Šípek spoluorganizuje.

Vůbec první pamětní místo Václava Havla v této podobě vzniklo v areálu Georgetownské univerzity ve Washingtonu a druhé bylo odhaleno v irském Dublinu.

Dvě křesla, kulatý stůl a lípa

Havel´s Place navrhnul Havlův dvorní architekt Bořek Šípek a je tvořen dvojicí křesel spojených kulatým stolem, kterým prorůstá lípa národní strom České republiky.

Jedná se o celosvětový projekt, jehož záměrem má být vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, která mohou přispět k setkávání a vedení dialogu v duchu ideálů a postojů Václava Havla.