Demonstrace se uskuteční také v české metropoli, a to v sobotu 16. ledna od 13 hodin na Malé Straně v ulici Hellichova. Zatím lidé demonstrovali v USA, Velké Británii, Rumunsku, Belgii, Německu, Indii, Španělsku nebo Kanadě. Protestující se sejdou v neděli v indickém Dillí a na konci měsíce i v polské Varšavě.

„Ještě stále probíhají diskuse s dalšími dvanácti potencionálními organizátory protestů, například v Irsku, tudíž počet měst, kde proběhnou demonstrace, určitě ještě stoupne. Další obrovská demonstrace se pak očekává v červnu v samotném Oslu, kam by letos mělo podle prvních odhadů přijít demonstrovat přes 10 tisíc lidí z celého světa," řekl europoslanec Tomáš Zdechovský, který se případy odebírání dětí v Norsku dlouhodobě zabývá.

V České republice se dostal v letošním roce Barnevernet do povědomí veřejnosti v souvislosti s odebranými syny Evy Michalákové. O jejím příběhu navíc vzniká několik dokumentů v České republice, Norsku nebo Polsku.

Více případů odebraných dětí

„Není to zdaleka jediný případ neoprávněného odebírání dětí z biologické rodiny. V Norsku jsou děti odebírány Čechům, Polákům, Rumunům, ale také samotným Norům," upřesnil Zdechovský. Ve středu se navíc objevila nová informace, že Norové odebrali další české dítě, devítiměsíční holčička je navíc vážně nemocná.

Na jaře by měl začít také Petiční výbor Evropského parlamentu projednávat petici občanů Evropské unie proti adopci dětí Evy Michalákové. Evropský parlament například bude zajímat, proč norské úřady omezily styk dětí s matkou a čím je pro své děti Eva Michaláková natolik nebezpečná, že se o své děti nemůže starat.

Čtěte také: Matky v Praze pochodovaly za návrat dětí z Norska