Podle říčanské radnice není zařízení schopno dluhy z minulých let splatit z obvyklých příjmů. S úhradou závazků proto léčebně pomohou oba zakladatelé. Ozdravovna, která pomáhá dětem s onemocněním dýchacích cest, pohybového ústrojí a obézním, se s problémy potýká téměř dva roky.

Nyní dluží 6,4 milionu korun, mimo jiné dodavatelům, sociálnímu a zdravotnímu systému nebo zaměstnancům. Další závazky vyplývají ze soudních sporů. Peníze přitom léčebna není schopna získat z běžného provozu.

„Zřizovatelé nám finanční podporou pomohou zachovat řádný léčebný provoz a snížit finanční náklady o cca 259.000 korun ročně. Také dojde k odstranění rizika insolvenčního řízení vyvolaného věřiteli Olivovny," uvedl ředitel léčebny Jiří Bruk, který do funkce nastoupil letos na jaře.

Vysoké provozní náklady

Velkou zadluženost způsobila v posledních pěti letech podle radnice hlavně nízká obsazenost a z toho vyplývající nízké příjmy, které nemohly pokrýt vysoké provozní náklady.

„V předchozích letech se managementu Olivovny nepodařilo docílit rentabilní obsazenosti léčebny, která byla v tomto období pouze 22 procent. Z kapacity 132 lůžek jich bylo průměrně obsazeno pouze 29," uvedl Bruk. Zároveň podle něj nebyly adekvátně sníženy provozní náklady. V roce 2012 zařízení vykázalo ztrátu 1,3 milionu korun a o rok později 5,6 milionu korun.

Podle Bruka si organizace dokáže vydělat na každodenní provoz. V červenci a srpnu měla stoprocentní obsazenost, do konce roku se předpokládá, že průměrná měsíční obsazenost bude minimálně polovina lůžkové kapacity. Zařízení se podle Bruka potýká také se zastaralou technikou a letitým mobiliářem.

Organizaci převzaly Říčany a Praha

Letos na jaře se řízení organizace plně ujaly Říčany a Praha. Převod zakladatelských práv začal už koncem roku 2013, kdy ozdravovnu řídila Olivova nadace. Říčanská radnice si podle Ambrožové uvědomuje, že nelze léčebnu dotovat neustále.

Na pořadu dne jsou tak různé scénáře, jaké neziskové a případně i komerční aktivity by zámeček v blízkosti říčanského lesa mohl nabízet. Zastupitelé vytvořili pracovní komisi, která bude řešit, jak ekonomickou situaci zařízení vylepšit.

Léčebna v Říčanech patří k nejstarším ozdravovnám pro děti nejen v Česku, ale také ve střední Evropě. Zařízení bylo otevřeno v roce 1896 z popudu manželů Olivových. Zpočátku poskytovalo sociální služby, později převážila jeho zdravotnická funkce.