Smlouva řeší například výše odstupného zaměstnanců a jejich práva a povinnosti. Radnici vadí mimo jiné výše odstupného, která je údajně 14násobek platu, což by například v případě asistentky odboru kanceláře tajemníka znamenalo odstupné asi 1,4 milionu korun.

Podle webu městské části činila výše platu tajemníka v odboru kanceláře tajemníka 137.500 korun měsíčně. Jeho asistentka brala 103.032 korun měsíčně a referent 111.468 korun za měsíc.

„Kolektivní smlouva je v rozporu s dobrými mravy a v této podobě je pro městskou část nevýhodná. Jsme hluboce přesvědčeni, že byla uzavřena účelově a jen proto, aby bránila organizačním změnám nezbytným pro zefektivnění provozu úřad," uvedl místostarosta Matěj Fichtner (ANO).

Městská část nyní bude jednat o nové smlouvě. „Jsme samozřejmě připraveni o nové kolektivní smlouvě jednat," řekla ČTK mluvčí radnice Anna Patočková. Kdy se jednání uskuteční zatím není jasné.

Po loňských komunálních volbách vznikla v Praze 8 menšinová koalice ANO, ČSSD a Strany zelených, která stojí na podpoře komunistů. Starostou je Roman Petrus (ČSSD). ODS a TOP 09 přešly do opozice.