Co se samotných oprav týče, podle radnice dojde ke kompletnímu očištění a vyspravení mostu, kolejový provoz bude navíc díky novému modernímu kolejovému svršku podstatně tišší.

„Příprava stavby byla zahájena již před zhruba 5 lety, ale byla v rámci tehdy velmi sledovaných úsporných opatření přerušena," uvedl Marek Iliaš, mluvčí Správy dopravní a železniční cesty (SDŽC).

Nicméně vše je už jinak a tak se rekonstrukce dostala do fáze finálních příprav. „Tato ve své době výjimečná stavba si ji bez debat zaslouží," říká starosta Jiří Janků a dodává: „Negrelliho viadukt je vstupní branou do Prahy 8 a měl by její návštěvníky vítat. V současnosti je to spíše naopak."

Což dokládají i nevzhledné oblouky, které samozřejmě rekonstrukcí rovněž projdou. „Co se týče prostoru mostních oblouků, tak záměr umělců zřídit v obloucích kulturní a kavárenská zařízení koresponduje s obecnou představou SŽDC, která by tomuto ojedinělému dílu ráda vdechla rekonstrukcí novou mízu," souhlasí se starostou Janků i mluvčí SŽDC Marek Iliaš.

Oprava Negrelliho viaduktu bude druhá v jeho historii, která se dotkne mostu v celé jeho 1110 metrové délce.