„Písek na dotčeném hřišti je již vyměněn. Nyní postupně prověříme i ostatní hřiště. Pokud zjistíme nadlimitní výskyt, budeme měnit písek tak často, aby byl v pořádku," uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL/Praha 7 sobě).

Častější výměnu písku zvažují i jiné části 

Chce také oslovit vysoké školy, zda by si některá nechtěla vzít monitoring hřišť jako výzkumné téma. Městská část spravuje osm dětských hřišť, písek na nich mění jednou ročně.

astější výměnu zvažuje i Praha 1, kde sdružení testovalo hřiště u hlavního nádraží. „Písek v pískovištích se kompletně vyměňuje jednou ročně, přičemž uvažujeme o častější výměně," uvedl místostarosta Daniel Hodek (ČSSD). Podle něj naměřené hodnoty nevypovídají nic o kvalitě dětských hřišť, ale o celém okolí.

Kadmium je toxický prvek 

Podle Integrovaného registru znečištění, který spravuje ministerstvo životního prostředí, je kadmium vysoce toxický prvek, který se hromadí v těle, poškozuje ledviny a může způsobovat rakovinu plic a prostaty.

„Kadmium se váže na nejjemnější částice prachu, jehož hlavním zdrojem je v Praze doprava. Podílí se ale i průmyslové podniky," uvedl na středeční konferenci Milan Havel ze sdružení Arnika, které nechalo hřiště testovat.

Arnika testovala písek 

Situace na pískovištích s ohledem na kadmium není podle Havla horší než jinde. Hrají si na nich ale děti, které si strkají do úst špinavé ruce nebo přímo písek či prach, takže se působení kadmia mohou více vystavit.

Arnika testovala písek v devíti pískovištích – v Dejvicích nedaleko tříd Jugoslávských partyzánů a Evropské, na Proseku u dálnice D8, v Holešovicích, u hlavního nádraží, v Malešicích, kde je spalovna odpadů a teplárna, nebo na Spořilově u Jižní spojky.

Čtěte také: Děti na pražských pískovištích jsou vystaveny toxickému kadmiu