I turisté, kteří jsou ubytovaní v Holešovicích či na Letné, mnohdy nevědí, že čtvrti nabízejí desítky kulturních možností. „Turisté tu třeba bydlí, ale na celodenní program jedou mimo Prahu 7," popsala Třeštíková. Situace by se však měla změnit k lepšímu.

Starosta sedmé městské části Jan Čižinský včera podepsal s ředitelem Institutu plánování a rozvoje (IPR) Petrem Hlaváčkem memorandum o spolupráci na vzniku kulturní a kreativní čtvrti. Projekt má jméno Art District 7 a jeho cílem je vytvořit podmínky pro lepší spolupráci mezi radnicí a kulturními institucemi a přilákat nové návštěvníky.

Letos vzniknou ukazatele

Právě sedmá městská část je pro tento projekt podle IPR ideální v tom, že Holešovice a Letná jsou pravděpodobně nevýznamnějším místem současné živé kultury v metropoli díky velkému množství galerií, divadel, kreativních studií, hudebních klubů a aktivních obyvatel.

Pro letošní rok má už radnice připravené tři kroky. „Nejen turisté, ale i Češi žijící mimo Prahu 7 se zde neorientují. V ulicích proto zřídíme nové rozcestníky," uvedla Třeštíková s tím, že lidé tak snadněji trefí do míst, které jim chce městské část nabídnout.

Ukazatele budou minimálně ve dvou jazycích, což zatím v metropoli není obvyklé. Stejně tak začne Praha 7 vydávat vlastní průvodce, jelikož se její území často nedostává do map pro turisty. V mapě budou znázorněna místa, která se doporučují k navštívení.

Zlepšení kvality života či obchodu

Zároveň se letos vytvoří plán, jak by se v dalších letech měl projekt kulturní čtvrti v Praze 7 rozvíjet. Už loni IPR zmapoval území Prahy 7 a různá kulturní místa na ní. Že je o projekt mezi lidmi zájem, se následně potvrdilo na úvodní schůzce, kam dorazila asi osmdesátka zástupců z různých odvětví na sedmičce. Od kulturní čtvrti si tvůrci projektu a lidé slibují i zlepšení kvality života či obchodu.

„Existuje přímá souvislost mezi hustými koncentracemi kultury a růstem městských ekonomik," uvedl ředitel IPR Petr Hlaváček s tím, že takové lokality lákají různé podnikatele a investory. „Praha 7 má potenciál přilákat zahraniční turisty, odlehčit přeplněnému centru a celkově posílit image Prahy jako evropské kulturní metropole," dodal.

Zatímco české hlavní město kulturní čtvrť teprve buduje, v jiných světových metropolích už je jejich nedílnou součástí. Od newyorského Williamsburgu po berlínský Kreuzberg, který je spíše punkový. Alespoň podle Davida Kašpara z týmu Kreativní Praha, jenž spadá pod IPR. „Živelnost zase přitahuje mladé výtvarníky, umělce a designery, kteří místo rozvíjí.

Velké proměny nejdřív příští rok

Praze je vedle Berlína blízká i Vídeň a její MuseumsQuartier. Jde o rozsáhlý umělecký a muzejní komplex v areálu bývalých císařských stájí. Sídlí tam několik muzeí moderního umění, moderní výstavní sály, každoročně se zde pořádají krátkodobé festivaly a další události.

Na ploše mezi institucemi jsou velké, hranaté, barevné Enzi lavičky, které už se staly symbolem vídeňského veřejného prostoru. „Na místo tak chodí rodiny s dětmi či důchodci," přiblížil místo Kašpar. Podobného zvelebení prostoru se zatím čtvrti Prahy 7 v rámci projektu nedočkají. Nejdříve až v příštím roce.

Přesto by se mohla prostranství na sedmičce oživit. „Bavili jsme se o vytvoření mobilní fontány na léto, k čemuž stačí hadice s pár dírami. Kolem ní si mohou hrát děti, okolo mohou být i lavičky. Možná se objeví ještě něco dalšího, ale větší investice budou až v dalším roce. Zatím jsme na začátku," řekl Kašpar.

Kreativní klast v opuštěných domech

Art District 7 není jediným příkladem podpory rozvoje kultury v jednotlivých pražských lokalitách. V lednu tohoto roku dostal IPR od magistrátu za úkol, aby rozběhl kreativní klast v opuštěných radničních domech u Staroměstského náměstí.

Budovy, kde dříve sídlili úředníci magistrátu, devět let chátraly a až nyní by se do nich měl vrátit život. Z domů by se mělo stát místo, kam mohou lidé chodit pracovat, vzdělávat se, navštěvovat přednášky, zapojovat se do komunitních projektů či jednoduše jen relaxovat.

I zde si vzala Praha příklad od zahraničních sousedů. V maďarské Budapešti vybudovali kulturní místo v bývalém terminálu dálkových autobusů, v Amsterdamu zase vznikl klastr v bývalých docích. Rovněž na Slovensku už podobné kreativní centrum vzniklo, konkrétně v Košicích v bývalé továrně.

Praha se začala poslední dobou zabývat kulturou, protože se mimo jiné ukázalo, že česká metropole nedostatečně využívá svůj kulturní a kreativní potenciál.

Co je art district a klastr?Art District (Kulturní čtvrť) vzniká v místě, kde je velká koncentrace kulturních a uměleckých podniků, jako jsou například galerie, muzea, hudební kluby, divadla či kreativní centra. Jde o část města, která se profiluje jako kulturní, čímž může přitahovat turisty. Díky tomu může mít místo zásadní vliv na rozvoj části města, protože může přitáhnout do lokality i nové podnikatele a investice. Letos půjde v rámci projektu Art District 7 o analýzu potenciálu místa a jeho následně rozvíjení.

Klastr je původně termín týkající se hlavně průmyslu, označené pochází z anglického „cluster", což je shluk, chumel či hromada. Má jít o seskupení nezávislých firem a přidružených institucí, které si navzájem konkurují, ale také kooperují. Například poblíž Prahy se letos v lednu otevřelo inovační centrum InnoCrystal zaměřené na rozvoj biotechnologických projektů s mezinárodním potenciálem. Z průmyslu se označení přesunulo i do jiných oblastí. Kreativním klastrem je například přeshraniční CreaClust Zlín-Trenčín, který vznikl spoluprací tamních univerzit.

Čtěte také: Praha bude mít nový hudební festival. Největší hvězdou bude Iggy Pop