Město Praha a jeho instituce mají na starosti spoustu věcí od organizace hromadné dopravy po úklid a opravu chodníků. Celou řadu dalších veřejných služeb zajišťují podle Statutu hlavního města Prahy městské části (Praha 1 Praha 57). Starají se o mateřské a základní školy nebo o vlastní bytový fond, jménem státu vydávají občanské průkazy a další doklady.

Suchoj Su-25.
Kbelské letecké muzeum má nově opravený bitevník Suchoj Su-25

Občané jsou někdy z rozdělení kompetencí zmatení, což je podporováno i faktem, že se obě úrovně samosprávy v některých činnostech „překrývají“. Například zóny placeného stání s jejich pravidly zřizuje magistrát, jejich konkrétní rozmístění si ale určují radnice pražských obvodů.

Lepší správa města

Vedení Prahy 7 předložilo Radě hlavního města návrh reforem, které by podle starosty Jana Čižinského (KDU-ČSL) přispěly k lepším životním podmínkám Pražanů a k efektivnější správě metropole. Mezi navrhovanými změnami, které by se podle Čižinského daly uskutečnit prakticky ihned, je také přesun některých pravomocí z magistrátní úrovně na městské části.

Padělky v tržnici SAPA.
Celníci odhalili v tržnici Sapa tajnou skrýš plnou padělků

Podle „sedmičky“ by to bylo logické mimo jiné v případě úklidu a oprav chodníků i dalších veřejných prostranství. Městské části prý už dnes často musejí tyto služby částečně dotovat z vlastní kapsy a úklidové vozy se kvůli platnému systému často přemisťují i přes půl Prahy.

Praha 7 proto žádá, aby měla za tyto oblasti plnou odpovědnost a také další peníze z městského rozpočtu. Podle návrhu by mělo jít o „1000 Kč navíc na investice, úklid chodníků a péči o zeleň v ulicích na obyvatele a rok“.

Podle starosty Čižinského je nezbytné znovu definovat oblasti, které je v Praze skutečně nutné řídit centrálně. „To jsou nepochybně záležitosti jako dopravní infrastruktura nebo třeba protipovodňová ochrana. Naopak to, co je efektivnější dělat na úrovni městských částí, by měly mít v kompetenci místní samosprávy obdobně jako tomu je u krajů a obcí,“ uzavřel Čižinský.

Pirátská strana. Ilustrační foto.
Financování kampaní? Nejprůhlednější jsou Zelení a Piráti, nejméně SPO

Jiné městské části by se reformě nebránily

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) je pro přesun některých pravomocí města na nižší úroveň. „Vztahy mezi metropolí a jejími částmi si reformu zaslouží,“ uvedl starosta.

Místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN) by podobný záměr určitě podpořil, pokud by to bylo i s převodem peněz. „Úklid má na starosti TSK, ale nezvládají to dostatečně. Občané jsou pak naštvaní na nás,“ zdůraznil Lacina. Podle něj by více pravomocí pro městské části měla zajistit celková změna zákona o hlavním městě.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.
Univerzita Karlova dnes požádala o institucionální akreditaci

InfografikaZdroj: Deník