Pracovní skupina spolu s architekty z Institutu plánování a rozvoje hlavního města (IPR) a politiky by měla do dubna stanovit zadání a soutěžní podmínky.

„Potřebujeme koncepční řešení, které posílí funkci náměstí a vrátí co nejvíce prostoru lidem," řekla náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (SZ). Kdy by se mělo náměstí dle návrhů proměnit, zatím nikdo neuvedl.

Oblast je zatížena dopravou 

Náměstí není stavebně dokončeno. Diskusi v minulosti vyvolala hlavně plánovaná stavba takzvaného Ledního medvěda, který měl tvář náměstí zcela proměnit. Z projektu nakonec sešlo.

V proluce se ale přesto stavět bude. Oblast je navíc zatížená vysokou mírou dopravy. Situace se zhoršila v souvislosti s tunelovým komplexem Blanka. Praha 6 po řešení volá několik měsíců. Zatím se podařilo zavést jen dílčí opatření.

Náměstí v minulosti měnilo názvy 

Vítězné náměstí vzniklo v roce 1925 a nyní na něj ústí několik komunikací - Evropská, Čs. armády, Jugoslávských partyzánů, Svatovítská a Dejvická. Ve své historii neslo několik názvů, mimo jiné v letech 1952 až 1990 se jmenovalo Říjnové revoluce.

Na náměstí stojí budova ministerstva obrany. Za minulého režimu tam stávala socha V. I. Lenina, jejíž podstavec po sametové revoluci sloužil skateboardistům.

Čtěte také: Praha 6 je na cestě k dohodě ohledně Ledního medvěda