Ve čtvrtek médií proběhla zpráva, že kdosi posprejoval pomník Koněva letopočty, které městská část odstranila. Nově se na soše objeví nové informační cedule, které přiblíží informace o kontroverzní vojensko-politické kariéře muže, který se podílel na osvobození Prahy v roce 1945, ale i na zpravodajském průzkumu, který předcházel invazi sovětských vojsk v roce 1968.

„Usnesení zastupitelstva konstatuje, že snaha Rady MČ Praha 6 o sdělení všech důležitých informací o vojensko-politické kariéře I. S. Koněva je správná a ukládá RMČ Praha 6 umístit nové informativní cedule na pomník maršála Koněva na náměstí Interbrigády do 30. 6. 2018," uvádí městská část na svých stránkách. 

Pomník maršála Koněva. Ilustrační foto.
Protest či provokace? Sochu maršála Koněva někdo počmáral rudými letopočty

Diskuse o momentech historie 

„Oceňuji, že demokratické strany v našem zastupitelstvu tento návrh podpořily. Zároveň také děkuji za podnětnou diskuzi, která hlasování předcházela a pevně doufám, že další, tentokrát veřejná, diskuze o podobných momentech naší historie bude pokračovat,“ řekl Ondřej Kolář (TOP 09), starosta Prahy 6.

„Příští rok budeme slavit 100 let od založení Československa, 25 let od vzniku samostatné České republiky, ale také 50 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Tuto debatu proto velmi vítám a doufám, že v ní budeme v roce 2018 intenzivně pokračovat, “ říká Jan Lacina (STAN), místostarosta pro školství a kulturu.

Soudní síň. Ilustrační foto.
Rus Nikulin se chce vydání do USA bránit ústavní stížností

Proti návrhu se postavili komunisté. „Komunisté považují za povinnost připomínat jak 360 tisíc československých obětí nacismu, tak plány německé okupační moci na likvidaci nejen českého národa. Nemáme právo zapomínat, že více jak 140 tisíc sovětských vojáků padlo v boji za naše osvobození. Dodatkové tabule na záměrně vybrané pomníky nepatří,“ říká zastupitel Ivan Hrůza (KSČM).

Nápisy pobouřily ruské ministerstvo 

Čtvrtečními nápisy na soše maršála Koněva pobouřily Moskvu. „Jsme pobouřeni vandalským aktem proti pomníku maršála I.S. Koněva, který se stal 23. listopadu v Praze," uvedlo na svých webových stránkách ruské ministerstvo. „Tento čin uráží nejen památku sovětského vojenského velitele, pod jehož vedením vojska 1. ukrajinského frontu v květnu 1945 osvobodila hlavní město Československa, ale také památku všech, kteří tam padli v boji proti fašismu," napsalo v tiskovém prohlášení ruské ministerstvo zahraničí. Policie přijala oznámení hned ve čtvrtek a v současnosti se případem zabývá. Ruské ministerstvo napsalo, že doufá v potrestání viníků a v to, že české úřady učiní taková opatření, aby se podobná věc už nemohla stát.