„V případě úpadku společnosti se vypořádává majetek a závazky směrem k věřitelům a případně k akcionářům. Cena dluhopisů a cena akcií je tak závislá na likvidační hodnotě společnosti. V případě Via Chem Group si však nejsem jist, zdali za dluhopisy, které vlastní městská část Praha 6, stojí jakékoliv jmění, které by krylo alespoň část nominální hodnoty dluhopisů. Případný kupec by tak pravděpodobně koupil téměř nevymahatelnou pohledávku," řekl hlavní ekonom společnosti Colosseum František Bostl.

Via Chem Group, s níž je některými médii spojován podnikatel Petr Sisák, je v úpadku a dluží věřitelům téměř dvě miliardy korun. Firma podle dostupných údajů držela jako akcionář v roce 2014 zhruba třetinový podíl ve Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie). Jediným akcionářem Via Chem Group je Euro Capital Alliance sídlící na Britských Panenských ostrovech, které prosluly jako daňový ráj.

Neví se, kde peníze skončily

Dluhopisy společnosti Via Chem Group koupila firma Key Investments, které v minulosti svěřily městské části Praha 6, 10 a 13, Sokolov, Lázně Bohdaneč a Votice dohromady za desítky milionů korun. V kauze Key Investments, která je od roku 2012 v konkurzu, podle obžaloby přišlo 45 poškozených subjektů nejméně o 873 milionů korun. Dodnes se neví, kde peníze skončily.

Média spekulují o tom, že KI údajně skrytě ovládal Sisák, který je obviněn v kauze Via Chem Group. Za manipulování insolvencí ohledně Via Chem Group je obviněno 14 lidí.

Čtěte také: Soud začal rozplétat kauzu investiční firmy Key Investments