Podle Smetany půjde o takzvaný sociální podnik, který bude stoprocentně vlastněn městskou částí. Jeho zaměstnanci by se pak měli primárně zabývat úklidem a péčí o zeleň. „Tato firma je zřízena zejména proto, aby byli lidé zaměstnáni, nejde primárně o zisk," řekl Smetana. Spolupracovat chce s úřadem práce, který bude v některých případech přispívat na odměnu zaměstnanců.

Celkem by podle jeho představ měla společnost zaměstnávat 15 až 30 lidí, kteří se budou starat o úklid a péči o zeleň, avšak nebudou vykonávat odborné práce, jako je například prořez zeleně.

Nemechanizovaný úklid

„Náplní jejich práce bude nemechanizovaný úklid. To znamená, že když budeme mít někde na městské části problém s nepořádkem, můžeme napřímo naší firmě zadat, aby jej uklidila," řekl Smetana. Kromě snahy zaměstnat dlouhodobě nezaměstnané je podle Smetany vznik společnosti motivován také zlepšením čistoty, radnice prý eviduje velké množství stížností na úklid od obyvatel Prahy 5.

Základní jmění firmy by mělo být 200 tisíc korun. Její vznik musí ještě příští týden na svém zasedání schválit zastupitelé městské části. Fungovat by měla začít podle odhadu asi za tři měsíce. „Odhadujeme, že měsíc bude trvat všechno papírování spojené se vznikem firmy, další asi dva měsíce bude trvat nábor zaměstnanců," uvedl místostarosta.

Čtěte také: Radnici se nelíbí, jak funguje pěší zóna