„Zdravé životní prostředí představuje jeden ze základních předpokladů kvalitního života lidí," píše se v materiálu.

Radnice chce dál zmapovat dopravu v městské části a vypracovat mapu míst, kde je omezen pohyb chodců či matek s kočárky, a ty následně řešit. Rovněž se chce spolu s dopravním podnikem podílet na opravě tramvajových tratí. Radní budou podporovat vznik vyhrazených pruhů pro MHD.

V rozpočtu chce vedení Prahy 5 ušetřit peníze na provozu radnice. Chce také vytvořit tzv. rozklikávací rozpočet zveřejněný na webových stránkách radnice.

Opoziční kritika

Programové prohlášení radní zastupitelům dali na vědomí, což kritizovala opozice, která chtěla, aby bylo projednáno jako standardní materiál. „Byl bych rád, kdybyste jej dali jako řádný bod," řekl opoziční zastupitel Lukáš Herold (ODS).

Starosta Radek Klíma (TOP 09) to odmítl. „Pokud to zastupitelstvo bude chtít projednávat, já se tomu nebráním, ale toto je dostatečné a standardní způsob předložení, který je běžný na jiných radnicích i magistrátu," ře­kl.

Praha 5 letos hospodaří s výdaji zhruba 838,8 milionu korun a příjmy 629 milionů korun. Schodek mezi příjmy a výdaji pokryje radnice ze svých zdrojů a z peněz získaných v minulosti. Na investice má jít, bez převodů z loňska, 260,3 milionu ko­run.