Podle nejmenovaného člena zastupitelstva si ale radnice ze schodku nedělá těžkou hlavu, protože se většina projektů stejně neproinvestuje. Například minulý rok získala radnice 355 milionů korun v dotacích a investiční výdaje měly být 557 milionů korun. Nakonec se ale podařilo uskutečnit projekty pouze za 195 milionů korun, tedy zhruba třetinu z celkových naplánovaných výdajů.„Určité projekty se zdržely a budou realizovány letošní rok,“ vysvětluje mluvčí Večerka. „U většiny projektů na rok 2018 v současné době běží plnění dle plánu.“

Bytová zástavba - Zahrady Opatov.
Radnice jedenáctky nabízí startovací byty v Opatově za komerční nájemné

„Prodají byt, aby jiný koupili dráž“

V rozpočtu jsou také finanční rezervy ve výši 714,6 milionu korun. „Připravujeme plán na zhodnocení volných finančních prostředků formou nákupu bytů a řízených finančních investic správcem portfolia,“ vysvětluje mluvčí Prahy 5. Zastupitel Jan Smetana (ČSSD) ale tento krok nechápe.

„Prodáváme naše volné byty, a pak plánujeme, že postavené nové byty budeme kupovat pro sociální účely. Opravit byt, který už vlastníme, je přitom určitě jednodušší, než nakupovat nové. Také se tím poté nevytváří ghetta, protože nynější byty máme rozprostřené po celé Praze, zatímco nové by byly všechny na stejném místě,“ říká zastupitel.

Ilustrace tématu bydlení 3. května v pražských Nuslích.
Opět nová pravidla pro výstavbu. Oslunění nebude nutné, stačí velká okna

Místostarosta Lukáš Herold (ODS) zodpovědný za privatizaci chce ale hlavně dokončit dlouhý proces, započatý v roce 2000. „Do konce letošního roku by mělo být prodáno celkem 330 bytů s výnosem pro městskou část téměř 1,2 miliardy korun. Oprávnění nájemníci si odkoupili 210 bytů, dalších cca 120 dlouhodobě uvolněných bytů v domech určených k privatizaci, bude prodáno formou e-aukce. Než mít zbytkové podíly, přispívat do fondu oprav, draze opravovat dlouhodobě zanedbané byty, je ekonomicky výhodnější je prodat a postavit či koupit byty nové,“ vysvětluje místostarosta Herold.

Opozici se nelíbí cena prodávaných bytů

Zastupitelé opozice si také dlouhodobě stěžují na znalecké posudky, stanovující ceny prodávaných bytů. „Vždy bylo potvrzeno, že posudky jsou správné. Již jsem si zvykl na to, že opozice říká, že jsou ceny nízké, a oprávnění nájemníci, že jsou příliš vysoké. Ze strany ČSSD jde o průhlednou snahu se zviditelnit za každou cenu,“ ujišťuje místostarosta.

Současná Palmovka - špína, nepořádek, rozkopané ulice při rekonstrukci kolejí.
Okolí Palmovky čeká revitalizace. Její cena činí 6 milionů korun