„Myšlenka, aby městská část Praha 3 měla svůj betlém, přišla již před lety. Máme tu model schodů, jež jsou vstupní branou v Rokycanově ulici na dolní Žižkov, nechybí typické pavlače, silueta Vítkova a památníku. Kouzlo betlému tkví v tom, že se v něm nacházejí postavy jak reálné, tak fiktivní,“ popsala starostka Prahy 3 Vladislava Hujová, která se ve čtvrtek zúčastnila stavění instalace betlému v informačním centru.

Betlém vzdává hold „zakladatelům“ Žižkova, kteří se podíleli na tom, že roku 1881 byla tato čtvrť povýšená na město. Ukazuje také významné výtvarníky a literáty, kteří zde prožili značnou část svého života, nebo na svoje bydliště zavzpomínali ve svém díle. Vidět tu můžete ale i postavy jako Jára Cimrman, podle něhož je pojmenované legendární divadlo sídlící ve Štítného ulici. Jan Tleskač, jedna z tajemných postav Foglarova románu, letí jako kometa po obloze nad svatou rodinkou, kterou tvoří moderní Marie a Josefa s Ježíškem v kočárku. To vše umocňuje stylizace celého betlému do 20. let minulého století.

Opravený byt v ulici Janovského.
Sedmička opravuje zchátralé byty a pronajímá je

Žižkovský betlém, jehož autorem je výtvarník Richard Pešek spolu se studenty Střední uměleckoprůmyslové školy na Žižkově náměstí, působí jako stará zarámovaná, ručně kolorovaná fotografie. Každým rokem do něj přibývají figurky slavných osobností, jako Toyen, Drbna, Jaroslav Hašek, Švejk nebo Žižkovský Pepík se šťabajznou. Postavy betlému jsou zobrazují různorodou společnost té doby, některé smyšlené, jiné konkrétní, všechny však mají nějakou vazbu k Žižkovu. 

Figury, jejichž výška dosahuje asi 30 centimetrů, jsou modelované a posléze odlité z licí hmoty. Betlém si můžete prohlédnout v informačním centru Prahy 3 na rohu náměstí Jiřího z Poděbrad a Milešovské ulice celý prosinec až do konce ledna příštího roku.

Tomáš Garrigue Masaryk se synem Tomášem na archivní fotografii.
Výstavu o Masarykovi doplní fotografie Hradního archivu