Podle místostarosty Prahy 2 Jana Vaňka to zamezí konkurenci, zdvojnásobí počet popelářských vozů v ulicích a znehodnotí akcie, které má radnice ve svozové firmě Komwag.

Monopol Pražských služeb má začít 1. listopadu, smlouvy s Komwagem a dalšími soukromými firmami vyprší na konci října. „V Komwagu máme podíl 34 procent akcií. Krok magistrátu způsobí propad na dividendách několik milionů korun a znehodnotí naše akcie v řádu desítek milionů korun," řekl Vaněk. Radnici vadí i to, že s ní magistrát svůj postup neprodiskutoval.

Vznikne prostor pro hádky?

Zdvojnásobení počtu popelářských vozů v ulicích Prahy 2 bude prý způsobeno tím, že odpad z domácností budou svážet Pražské služby, zatímco od soukromých subjektů dále Komwag. „Navíc vznikne prostor pro hádky, komu patří ten který odpad a kdo je za co zodpovědný. A tím, že smlouvu budou mít Pražské služby s městem, do toho nebudeme moci zasahovat," řekl Vaněk.

Senátor Tomáš Kladívko ve středu pak novinářům řekl, že stejná situace vznikne v Praze 9 a dalších několika městských částech, kde sváží odpad soukromé firmy. Podle jeho slov hrozí zdražení služeb. „Žádný monopol není dobrý, vidět je to na případu vodného a stočného, kde panuje monopol a skokově se zdražovalo," řekl.

Radní hlavního města v úterý rozhodli, že si půjčí akcie menšinového vlastníka Pražských služeb, firmy Northward Holding Limited. V budoucnu je pak chce koupit a být stoprocentním vlastníkem společnosti.

Čtěte také: Praha udělala poslední krok k ovládnutí Pražských služeb