„Vážení, tímto žádám všechny zúčastněné o maximální podporu a součinnost. Osobně jsem v sobotu byl v Babákově a situace si žádá nejtvrdšího řešení," uvedl starosta Prahy 11 Jiří Štyler.

Budovu s pěti nadzemními a dvěma podzemními patry staví od září firma Chodov Palace, která patří majiteli Exim Tours. Přímo uprostřed obytné zástavby na Jižním Městě před mateřskou školou.

Prach a hluk?

Starosta i radní pro životní prostředí a dopravu Šárka Zdeňková podali stížnost na Hygienickou stanici Praha-Jih, ale bez úspěchu. Podle tamní ředitelky ale hluk a prach chod školy neovlivňuje. Další stížnost u hygienické stanice ale přinesla další možnost.

„V případě, že stavba ohrožuje veřejné zájmy, obtěžuje hlukem, prachem a podobně, může stavební úřad použít nástroje svěřené mu stavebním zákonem, a to především v rámci stavebního dozoru," sdělila vedoucí odboru hygieny obecné a komunální Vladimíra Zárubová.

Hlavním problémem, proč radnice podala trestní oznámení, je to, že společnost údajně využívala městský pozemek bez povolení úřadu.

Porušování práva

„Stavebník opakovaně porušuje právo ve smyslu užívání komunikací a parkoviště. Dne 14. března došlo k dalšímu nepovolenému zabrání parkoviště, poničení obrubníků. Na místě probíhaly bourací práce bývalé kotelny, ruch, prach apod. S investorem bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty za nepovolené zvláštní užívání pozemních komunikací," uvedl mluvčí Jižního Města Miroslav Dvořák.

S investorem se ve středu nepodařilo redaktorům navázat kontakt. Na základě záznamů se ale se současným vedením Prahy už v letošním roce sešel.

Podle historie projektu udělila městská část Praha 11 stavební povolení v roce 2008 a pak ho ještě dvakrát prodloužila, než došlo k přeprodání současnému investorovi Chodov Palace.